Invest and Trade

Mezőgazdasági termékek a tőzsdén

2016. október 25. - Invest and Trade

A tőzsde szó hallatára a legtöbb ember szeme előtt a részvények és devizapárok jelennek meg. A gyakorlottabbak már nyomon követik a nemesfémek árfolyamalakulását ugyanúgy, mint a nyersanyagokét, például a kőolajét és a földgázét.

Ám ezek mellett más lehetőségek is vannak. Ott van az árupiac, ahol olyan mezőgazdasági termékekkel is kereskedhetünk, mint például a búza, kukorica, kávé, kakó és ehhez hasonlók. Cikkünkben az utóbbiakkal foglalkozunk.

mezogazd.jpg

Árutőzsde

Mezőgazdasági termékekkel ugyanúgy tudunk kereskedni az online tőzsdén, mint bármely más instrumentummal. A technológia fejlődés lehetővé tette számunkra, hogy egy számítógép előtt ülve, egy kereskedési szoftver segítségét igénybe véve különféle árukkal (homogén termékekkel), illetve azok határidős kontraktusaival üzletelhessünk.

Ez is egy nyílt piac, ahol például búzát, kukoricát, vagy akár kávét vehetünk és adhatunk el. Pontosabban az árfolyamkülönbözetekre apellálva kereskedhetünk velük. A nemzetközi árutőzsde lehetőséget biztosít arra, hogy a befektetők a világ bármely pontján képesek legyenek kereskedni mezőgazdasági termékekkel is. Az árutőzsdén a kereskedés határidős formában zajlik.

Megkülönböztethetünk általános, illetve speciális árutőzsdéket. Míg az előbbin többféle áruval kereskednek, addig a speciálison kifejezetten egy csoportba sorolható áruk cserélnek gazdát. Magyar vonatkozásban a Budapesti Árutőzsde 1989-ben alapult, viszont a szűkülő magyar tőzsde következtében már nem különálló tőzsdéről beszélünk, hanem jó ideje a Budapesti Értéktőzsde részeként működik Áruszekció név alatt.

A határidős tőzsde eredete

A modern határidős iparág kezdete a XIX. századi amerikai gabonakereskedelemre nyúlik vissza. Az USA termékeny közép-nyugati vidékeiről jelentős mennyiségű gabona áramlott a stratégiai fekvésű Chicago felé, így az ezernyolcszázas évek közepére ez a város az Egyesült Államok gabonapiaci központjává alakult. Viszont ez a fajta hirtelen fellendülés – ahogy az lenni szokott – komoly gazdasági gondokat okozott a piacon. Kiszámíthatatlanok lettek az áringadozások, az egymást váltó hiány és felesleg ciklusok, illetve a kereslet és kínálat eltéréséből adódó problémák. Ezek mellé jöttek még a magas szállítási költségek és a nem kielégítő szállítási, raktározási lehetőségek is. Ezeknek köszönhetően a kereskedők állandó árkockázatnak voltak kitéve.

1848-ban jött el az ideje annak, hogy az eltérő üzleti érdekeket képviselő chicagoi üzletemberek létrehozzák a Chicago Board of Trade-et (CBOT). Ez volt az Amerikai Egyesült Államok első szervezett határidős tőzsdéje. A CBOT fő célja az volt, hogy koncentrálja és összehangolja a keresletet a kínálattal, valamint fejlessze a város kereskedelmét.

2007 közepén a CBOT és a Chicago Mercantile Exchange összeolvadt, így alakult meg a CME Group. Jelenleg a CBOT és három másik tőzsde – a CME, a NYMEX (New York Mercantile Exchange) és a COMEX (Commodity Exchange) – a CME Group kijelölt határidős piacaiként működnek.

Aratnak a tőzsdén a mezőgazdasági termékek

A nemrég megjelent FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) élelmiszerár indexe 165,6 pontos eredményt közölt, így az ezt megelőző, júliusi eredményhez képest közel 2%-kal, míg az előző évhez képest 7%-kal magasabb szinten zárt. Legfőképpen a sajt és a pálmaolaj ára ugrott meg. Ezzel szemben viszont a búza, a kukorica és a rizs ára is csökkent.

A legfrissebb előrejelzések alapján idén 2 566 millió tonna gabonát takaríthatunk be. Ez 22 millió tonnával több az előzetes becslésekhez képest. A FAO szintén mostanában megjelent Gabonakészletek- és igények gyorsjelentése ezt a növekedést a világszerte kiemelkedő búzatermésnek, illetve az inkább csak az amerikai piacon felfutó kukoricatermelésnek tulajdonítja.

Elsősorban tehát ezeknek köszönhető, hogy a készletek jelentősen gyarapodnak. A globális raktárkészlet és felhasználás egymáshoz viszonyított aránya 25,3%-ra nőtt, ami egy sokkal megnyugtatóbb és kényelmesebb szint a korábbiakhoz képest.

mezogazd2.jpg

Jó termés várható

Idén a teljes szemesgabona kibocsátás 1 329 millió tonna, ami 2%-kal haladja meg az egy évvel ezelőttit. Sok országban, főként az Egyesült Államokban, erősebb lett a kukoricatermés.

Búzából sem lesz hiány, hiszen 741 millió tonnáról szól az előrejelzés, ami az optimista ausztrál, indiai, orosz és észak-amerikai terméskilátásoknak köszönhető. Oroszországnak jó esélye van arra, hogy a világ legnagyobb búzaexportőrévé váljon. Ebben a tekintetben a legjobb úton halad, hiszen megelőzheti az Európai Uniót, ahol a csapadékos időjárás keresztbe tett a jó szezonnak.

A rizs is új rekordot állíthat fel 2016-ban, hiszen 496 millió tonnát várnak. Ázsia legnagyobb részében kedvező időjárás volt és Amerikában is többet vetettek belőle a korábbi évekhez képest, mert magasabb árat tudnak érte kérni.

A gabona iránti kereslet változatlan maradt, bár minimális növekedés volt tapasztalható a kukoricatermesztés és az alacsonyabb minőségű takarmánybúza tekintetében. Emellett a gabonákkal való kereskedelem élénkül, főként a búza és a szemes termények elérhetőségében látható bővülésnek köszönhetően.

Emelkedő árak

Bár júliusban megtorpanás volt megfigyelhető a FAO által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer alapanyag nemzetközi árának tekintetében, augusztusban fordult a kocka és az elmúlt tizenöt hónap legmagasabb értékeit mérték.

A tejtermékek árindexén is komoly változás figyelhető meg, ugyanis ott 8,6%-os növekedés látható. Ez annak tudható be, hogy visszaesett az Európai Unió tejtermelése és a csendes-óceáni térség várható exportpotenciálja is.

A pálmaolaj drágulásával párhuzamosan a növényi olajok ára is erősödött. Előbbi a Malajziában megfigyelt terméscsökkenésnek, illetve a kínai, indiai és európai importigény növekedés kombinációjára vezethető vissza.

A cukorárindex közel hat éves csúcson van, a 2,5%-os emelkedésnek köszönhetően. Azért is kiemelkedő ez az érték, mert az egy évvel ezelőttinek majdnem a kétszerese. Szakértők szerint ebben nagy szerepet játszik az erősödő brazil valuta és a főként hazai piacokon való értékesítés miatt bekövetkező szűkülő exportpiac, illetve ezek együttes hatása. Ami még fontos lehet, hogy a húsok ára változatlan maradt, a gabonáké pedig 3%-ot esett.

Sok befektető kedveli ezeket a piacokat, mert sokkal egyszerűbb a fundamentumok vizsgálata ezen termékeknél, mint például egy sokkal összetettebb részvény esetében. Az Árupiacoko kevésébé érzékenyek a befktetők hangulatára és talán elmondható, hogy az ármozgásban sokkal nagyobb szerepet kap a kereslet-kínálat, mintsem a pszichológia. Mindenki könnyen megérti például, hogyha Braziliában – a világ legnagyobb kávé termelő országában rossz a szezon, nagy a szárasság, akkor jelentős hiány fog kialakulni a kávé piacán, ami természetesen felfelé hajtja a kávé tőzsdei árát. Érdemes tehát odafigyelni a mezőgazdasági termékek piacára is, hiszen a nagymértékű árfolyamváltozásoknak köszönhetően szép profitra tehet szert az, aki a tőzsdén kereskedik.

Forrás:

http://gazdasagportal.hu/index.php/emelkedo-arak-es-nagyobb-kukorica-buza-es-rizstermes-az-idei-szezonban/

http://www.elemzeskozpont.hu/%C3%A1rut%C5%91zsde

http://www.fajltube.com/gazdasag/mezgazdasag/Az-arutozsde-mint-nyilt-piaci-73126.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Chicago_Board_of_Trade

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr1611837087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása