Invest and Trade

Walt Disney

2017. január 16. - Invest and Trade

A Walt Disney Company egy változatos amerikai vállalat, melynek székhelye Kaliforniában található. A világ második legnagyobb média konglomerátuma a bevétel alapján, egyedül a Comcast előzi meg őt.

A céget 1923. október 16-án alapították a Disney fivérek: Walt Disney és Roy O. Disney. A cég akkor még a Disney Brothers Cartoon Studio nevet használta és megalapozta magát, mint az Egyesült Államok animációs iparágának vezető szereplője.

disney1.jpg

Később a vállalat bővítette tevékenységei körét, melyek a következő négy kategóriára oszthatók a bevételek és irányítás szempontjából: Média (számos televízió csatorna, rádió, produkciós- és forgalmazó cégek); Parkok (14 vidámpark, óceánjáró hajó, számos szálloda, stb.); Stúdiók (film- és zenestúdiók, színházak, mozik); Ajándéktárgyak (játékok, ruhák, stb.)

A vállalat a Walt Disney Studio és a Walt Disney Production neveket is használta az évek folyamán. Nevének jelenlegi formáját 1986-ban vette fel, amikor működési körét is bővítette. Ekkor kezdett ugyanis a színház, a rádió, a zene, a kiadói és az online média szegmenseire koncentrálni. A cég annak érdekében is bővítette a vállalati részlegeit, hogy sokkal érettebb tartalmakat is a piacra dobhasson, mivel addig tipikusan csak családbarát műsorokat forgalmazott.

A cég a filmstúdiójáról a legismertebb, amely manapság egyike a leghatalmasabb és legnevezetesebb stúdióknak az amerikai mozik világában. A vállalat leghíresebb kabalája a jól ismert mesehős, Mickey egér.

Történelem

Az 1923-as év elején Walt Disney megalkotott egy rövidfilmet Alice Csodaországban címmel. Ebben az animált karakterek mellett Virginia Davis szerepelt gyerekszínészként. Miután korábbi cége, a Laugh-O-Gram Studios 1923-ban csődbe ment, Disney Hollywoodba költözött, hogy csatlakozzon bátyjához, Roy O. Disneyhez.

Az M. J. Winkler Productions filmforgalmazója, Margaret J. Winkler kapcsolatba lépett Disneyvel és berendelt egy egész sorozatot Alice Comedies néven, melyet filmtekercsenként 1 500 dollárért vásárolt meg, továbbá Disney produkciós partnerré vált.

Ugyanebben az évben alapította meg Walt és Roy Disney a Disney Brothers Cartoon Studio-t. Aztán Alice után még több animációs film következett. 1926 januárjában a Hyperion utcai Disney stúdió elkészültével a cég megváltoztatta a nevét Walt Disney Studio-ra.

Miután véget ért az Alice Comedies, a Disney kifejlesztett egy teljesen rajzfilm alapú sorozatot, melyben bemutatták első eredeti karakterüket, Oswaldot, a szerencsés nyulat, melyet szintén Winkler forgalmazott az Universal Pictures-ön keresztül. Mivel Oswald a forgalmazó tulajdonában volt, a Disney csak pár száz dollárt keresett a sorozaton.

A Disney 26 Oswald rajzfilmet készített, miután 1928 februárjában elveszítette a szerződést egy jogi kiskapu következtében, amikor is Winkler férje, Charles Mintz átvette a filmforgalmazó cég vezetését. Miután a Disney Studio-t nem sikerült megkaparintania, Mintz elszerződtette Disney-ék négy legjobb animátorát (Ub Iwerks kivételével) és Snappy Comedies néven elindította a saját animációs stúdióját.

disney2.jpg

1928-ban, Oswald elvesztéséből felépülve Disney-ék előálltak egy Mortimer nevű egér karakterének ötletével, miközben egy vonaton utaztak Kalifornia felé és lerajzoltak róla néhány egyszerű skiccet. A karaktert később átnevezték Mickey egérré, ugyanis Disney feleségének, Liliannek nem tetszett a Mortimer egér hangzása. Ub Iwerks finomított Disney-ék kezdeti rajzain, majd ezt követően Mickey számos Disney gyártmányú filmben szerepelt.

A Disney fivérek 1928. november 18-án kibocsátották az első hangosfilmjüket Steamboat Willie címmel, melyben persze Mickey egér játszotta a főszerepet. Ezt a rajzfilmet a Pat Powers vállalat forgalmazta és óriási sikere lett, ami nem csak Mickey karakterének volt köszönhető, hanem annak a ténynek is, hogy ez volt a műfaj első szinkronizált rajzfilmje. A bemutatóra New York-ban került sor, a B. S. Moss’s Colony színházban, melyet manapság csak úgy ismernek, hogy Broadway színház.

1954-ben Walt Disney a Disneyland rajzfilmsorozatot használta fel arra, hogy fényt derítsen rá, milyen lenne egy olyan hely, ahol a szülők és a gyerekek egyaránt jól érzik magukat. Ennek következtében 1955. július 18-án Walt Disney megnyitotta Disneyland-et a nagyközönség előtt. A bizonytalan kezdés után a park elkezdett növekedni és egyre több látogatót vonzott ország- és világszerte. Az egyik terjeszkedés következtében, 1959-ben megépítették Amerika első hullámvasútját.

disney3.jpg

Mindezek mellett az ötvenes években fontos figyelmet szenteltek a televíziós műsorokra is. A hétköznap délutánonként vetített rajzfilmek nagy sikert arattak. Ilyen volt Mickey egér klubja, a Davy Crockett és a Zorro is. Az óriási sikerek ellenére a hatvanas években a vállalat keveset fektetett a televíziózásba.

Évekkel később Disney titokban elkezdett keresni egy alkalmas helyszínt a második vidámpark részére. 1965 novemberében jelentették be a Disney World-öt. Ez egy olyan tervezet volt, amelyben nemcsak vidámpark, hanem hotelek, sőt még egy modell város is szerepelt a floridai Orlando mellett fekvő több ezer holdnyi területen.

Ebben az időszakban a Disney filmstúdió részlege is nagyon elfoglalt volt. Évente átlagosan 5-6 filmet gyártottak le. Olyan híres rajzfilmek születtek, mint Susi és Tekergő, Csipkerózsika és a 101 kiskutya. Eközben az élőszereplős filmek is szép időszakot éltek meg. Ekkor készítették el a Mary Poppins zenés adaptációját, amely egyike a minden idők legtöbb bevételét hozó filmeknek. Nem véletlenül, hiszen öt Oscar-díjat nyert, beleértve a legjobb szereplőnek járó díjat, amit Julie Andrews vihetett haza.

1965. december 15-én meghalt Walt Disney. Testvére, Roy Disney vette át a vállalat elnöki tisztségét. Első cselekedete az volt, hogy a Disney World-öt átnevezte Walt Disney World-dé, a bátyja iránti tisztelete jeléül. Ezt követően is megállás nélkül jöttek az olyan filmsikerek, mint a Dzsungel könyve, A kicsi kocsi kalandjai és a Komputer teniszcipőben, amely egy újabb fiatal Disney által felfedezett színészt mutatott be, Kurt Russel-t.

Végül 1971. október 1-jén nyitotta meg kapuit a Walt Disney World a nyilvánosság előtt, mely létesítményt személyesen Roy avatott fel, bár igaz, hogy csak a hónap második felében. Röviddel ezután, 1971. december 20-án Roy Disney elhunyt. A vállalatot Donn Tatum, Card Walker és Walt veje, Ron Miller vezetésére bízta. Mindhármukat személyesen Walt és Roy képezte ki.

A Disney vállalat azóta is rendületlenül tör előre és egyre nagyobb sikereket könyvel el magának évről évre. 2013-ban például megvásárolta a Csillagok Háborúja jogokat is birtokló Lucasfilmet, amellyel bizonyította, hogy nem csak a filmgyártáshoz, hanem az üzlethez is ért. A „Star Wars 7” 2015. decemberi mozikba kerülése hatalmas anyagi siker volt, nem csak a jegyértékesítések döntöttek rekordokat, hanem a filmhez kapcsolódó játékfigurák és ajándéktárgyak is rekord összegű bevételt hoztak. Jelenleg éppen fut a mozikban a „Zsivány egyes – egy Star Wars történet”, illetve májusban kerül a mozikba a Star Wars 8 is, melynek forgatása még Carrie Fisher (Leia hercegnő) közelmúltbeli halála előtt befejeződött.

A Disney 1991. május 6-ika óta szerepel a Dow Jones ipari átlag indexében, valamint S&P 500 komponens is. A körülbelül 195 000 alkalmazottat foglalkoztató cég éves összbevétele 2016-ban 55,6 milliárd dollár volt, melyből a nyeresége 9,4 milliárd dollárt tett ki. Piaci kapitalizációja 170 milliárd dollár, ezzel a 33. legnagyobb amerikai vállalat. Részvényárfolyama 107 dollár körül van, de az elemzők szerint hamarosan elérheti a történelmi csúcsát, melyet 122 dolláron jegyeztek. Ez közel 13%-os növekedést jelent, ráadásul könnyen lehet, hogy új csúcsot is fog dönteni az árfolyam.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Walt_Disney_Company#Financial_data

https://thewaltdisneycompany.com/about/

http://www.waltdisneystudios.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr612131505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása