Invest and Trade

Caterpillar

2016. december 19. - Invest and Trade

Folytatjuk sorozatunkat, melyben azokat a válalaltokat nézzük át, melyeknek nagyban kedvezhet a Trump elnökség. Jelen cikkünkben a Caterpillar vállalatba nyerünk egy kis betekintést.

Az amerikai cég részvényeivel a New York-i Értéktőzsdén lehet kereskedni CAT ticker alatt. 91 évvel ezelőtt alapították, 1925. április 15-én. Jelenleg körülbelül 115 000 embert foglalkoztat. Az amerikai elnökválasztások óta (bő 3 hét alatt) 15%-ot emelkedett a részvényárfolyam, ami nem véletlen, hiszen egyike azon vállalatoknak, akik támogatták Donald Trumpot.

cat_1.jpg

Maga a cég tervezéssel, fejlesztéssel, gépészettel foglalkozik, munkagépeket gyárt és értékesít. Pénzügyi termékeket és biztosításokat is szolgáltat vásárlóinak a világméretű márkakereskedői hálózatán keresztül. A Caterpillar egy vezető vállalat az építkezési és bányászati eszközök gyártásában, valamint a dízel- és gázmotorok, ipari gázturbinák és dízel-elektromos mozdonyok gyártásában. A több mint 89 milliárd dolláros tőkéjével a vállalat az első helyen áll az iparágán belül és 59-ik a Fortune 500 összesítő listáján 2016-ban. A Caterpillar részvényei benne vannak a Dow Jones Ipari átlag indexében, valamint az S&P 500-ban is.

A cég eredete visszavezethető a Holt Manufacturing és a C. L. Best Tractor vállalatok 1925-ben létrejövő egybeolvadásáig, amikor is megalakult a Caterpillar Tractor Company. 1986-ban a vállalat újraszerveződött és felvette a jelenlegi, Caterpillar Inc. nevet. A központja jelenleg az Illinois állambeli Peoriában van. A vállalat értékesíti a saját szabadalmaztatott munkaruházatát is, amit röviden csak Cat márkanéven ismerhetünk. Ezeket könnyen fel lehet ismerni a jellegzetes citromsárga színről a „CAT” logóról.

A Caterpillar 1999-ben terjeszkedett a fejlődő piacokra is, amikor megnyitotta az első orosz gyárat Tosno városában, közel Szentpétervárhoz. Az építkezések 16 hónapig tartottak. Ez volt az első elektronikus alállomás a Leningrad Obslat területén, mióta 1991. december 26-án felbomlott a kommunista kormány. A létesítmény durva téli körülmények között épült, amikor a hőmérséklet -25 Celsius-fok alatt volt.

2009 óta Kínában is megindult a Caterpillar gépi termelése. A cég egy 125 millió dolláros befektetés keretein belül nyitott gyárat Suzhou városában. Ezen a telepen rakodógépeket és motoros földgyalukat gyártanak, amiket elsősorban az ázsiai piacon értékesítenek.

1960 óta Brazíliában is gyárt munkagépeket a Caterpillar és 2010-ben jelentette be azon terveit, hogy egy új gyárat nyit, aminek a segítségével növelni szeretné a kotró- és rakodógépek gyártási volumenét.

cat_2.jpg

A Caterpillarnak olyan vállalatirányítási rendszere van, amelyben az igazgatóság elnöke egyben a vezérigazgató is. Az igazgatótanács teljesen független és nem a vállalat alkalmazásában álló emberekből áll, hanem külső vállalatok vezetőiből. Vannak különálló csoportok, melynek elnökei jelentéseket küldenek a vezérigazgatónak és vannak alelnökök, akik a csoport elnökeinek tesznek jelentést. A tanács négy bizottságból áll: könyvvizsgálat, kártérítés, kormányzat és közpolitika.

Az összes alkalmazott viselkedése egy Üzleti Magatartási Kódex által van szabályozva, amelyet először 1974-ben vezettek be és legutóbb 2005-ben módosítottak, amikor lefektették a becsületesség és etikus viselkedés vállalati normáját. A vezetői alkalmazottakat évente vizsgálják a kód betartását illetően.

2009 végén a Caterpillar 94 000 személyt foglalkoztatott, amiből több mint 50 000 az Egyesült Államokon kívül dolgozott. Ez az üzleti működés újraszerveződésének köszönhető, ami az 1990-es években kezdődött és az Amerikán kívüli munkavállalások növekedésével járt.

A Caterpillar egyes részlegei 1997 óta minden évben megnyerik az Illinois-i Kormány Környezetszennyezés Megelőző díját. 2007-ben három szegmense is bezsebelte azt. A vállalat együttműködött az Amerikai Öntöde Társasággal, hogy elkészülhessen egy szabályzat annak érdekében, hogy csökkentsék a veszélyes hulladékok létrejöttét a fémhulladékok feldolgozása, illetve újrahasznosítása során. A Caterpillar Mossville Engine központja egy csapatot is felállított a használt olaj újrahasznosítási folyamatának korszerűbbé tételére.

A vállalat termékeit és alkatrészeit világszerte 110 létesítményben gyártják. 51 gyár az Egyesült Államokban található, a többi tengerentúli telep pedig 22 országban oszlik szét. Többek között Ausztráliában, Dél-Afrikában, Japánban, valamint Magyarországon is jelen vannak.

Forrás:

http://www.cat.com/

http://www.caterpillar.com/en/company/history.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Caterpillar_Inc.

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr5312057777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása