Invest and Trade

Börse Frankfurt

2016. december 19. - Invest and Trade

Az amerikai részvények után most ismét visszatérünk a világ legnagyobb tőzsdéinek a bemutatásához. Jelen cikkünkben a Frankfurti Értéktőzsdével, vagy közkedveltebb nevén a Frankfurti Börzével foglalkozunk.

A németországi tőzsde a világ 10 legnagyobbja közé tartozik a piaci kapitalizációját tekintve.

frankfurt_1.jpg

A Frankfurt Stock Exchange (FSE), ahogy a neve is elárulja, Frankfurtban található és a Deutsche Börse Group működteti, amely a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) német megfelelője. Ez a világ egyik legnagyobb tőzsdeszervezete, amely összekapcsolja a befektetőket, a nagyvállalatokat és a pénzintézeteket a globális tőkepiacokkal. A Németországban bonyolított értékpapír kereskedelem 90%-a Frankfurtban a Deutsche Börsén keresztül zajlik.

Platform

A Börse elektronikus kereskedési rendszere a Xetra, amely bankok és befektetési vállalkozások számára is elérhető. A Xetra terminálhoz 20 országból több mint 260 befektetési szolgáltató csatlakozik. Rajtuk keresztül több százezer befektető éri el a Deutsche Börsére bevezetett papírokat, amivel kereskedni tudnak. A Xetra rendszert a világ leggyorsabb kereskedési platformjaként tartják számon. Évi 5200 milliárd eurós forgalmával a világ harmadik legjelentősebb tőzsdéje. A napi átlagos tranzakciószám 670 000 darab, míg a napi átlagos forgalom 1 milliárd euró.

A Deutsche Börse részvényindexe a DAX. Ez az index a 30 legnagyobb forgalmat bonyolító német részvény árfolyamváltozását képezi le. Ebben a 30 részvényben történik Németország tőzsdei forgalmának 80%-a. A DAX index alakulását a világ minden pontján figyelemmel kísérik, valamint közvetett módon kereskednek vele. A DAX árfolyamváltozását több mint 40 000 származtatott termék követi le. A német index ezzel a világ harmadik legnépszerűbb mögöttes termékének minősül. Az index számításának módja teljes mértékben szabályozott és transzparens.

Kereskedés

Kicsit mélyebben belemenve, a DAX részvények kereskedési ideje hétköznapokon magyar idő szerint reggel 8:50-kor a nyitószakasszal (aukció) indul. Ez a szakasz 9:00-ig tart. Ebben az időszakban nincsen üzletkötés, csak ajánlatgyűjtés. 9:00-ig az aukció egy véletlenszerű időpontban lezárul, és ezzel kialakul a nyitóár. Ezután indul a szabad szakasz, ahol a megbízások megfelelő ellenajánlat beérkezése esetén azonnal teljesülnek.

A Frankfurti tőzsdén rendeznek napközbeni aukciót is 13:00 és 13:02 között. A nyitó szakaszhoz hasonlóan itt is csak ajánlatgyűjtés folyik, üzletkötés viszont nem történik. Ezt követően 17:30-ig folyamatosan zajlik a kereskedés. A napot a német piac egy záró aukcióval fejezi be, amely 17:30-tól 17:35-ig tart. Az aukciók itt is véletlenszerű időpontban végződnek.

Tőzsde tér

A frankfurti pénzügyi élet központja, egyben a város egyik legforgalmasabb csomópontja a Börsenplatz, azaz a Tőzsde tér. A Börsenplatz több évszázados múltra tekint vissza, már 1585-ben is működtek a körn

yéken pénzváltók. Ekkor egyeztették egymással a pezsgő kereskedelmi központ üzletemberei a számtalan külföldi deviza átváltási árfolyamait, valamint ekkor jött létre a Frankfurti Tőzsde, vagyis a Börse.

frankfurt_2.jpg

A Tőzsde tér jelenlegi egyik legjelentősebb látványossága a Neue Börse épülete, ahová a tőzsde 1879-ben költözött be. Az épület előtt található Frankfurt egyik leghíresebb szoborcsoportja, amely egy medvét és egy bikát ábrázol. A bronzszobrok a város pénzpiacának szimbólumai, a piac változékonyságát jelképezik. A bika a tőzsde szárnyalását, a szarva segítségével emelve magasba az árfolyamokat, a medve pedig a rosszabb időket szimbolizálja, összezúzva a piacot. Egyszóval tehát ezek az állatok az emelkedő és a csökkenő piacot jelképezik, de nem csak itt, hanem szerte a világon.

frankfurt_3.jpg

Történelem

Kanyarodjunk most vissza magához a tőzsdéhez és nézzük át röviden a történelmi eredetétől kezdve. A Frankfurti Értéktőzsde története akár egészen a 11. századi középkori vásárokig is visszavezethető. Viszont, ha szigorúbban vesszük, akkor Frankfurt a 16. századra fejlődött egy gazdag és nyüzsgő várossá, amelynek a gazdasága a kereskedelmen és a pénzügyi szolgáltatásokon alapszik.

1585-ben felállítottak egy piacot annak érdekében, hogy rögzítsék a devizaárfolyamokat. Ezt az időpontot tekintik a tőzsde születésének. Az elkövetkező évszázadok alatt Frankfurt a világ elsőszámú tőzsdéinek egyikévé vált, London és Párizs mellett. Az olyan bankárok, mint Mayer Amschel Rotschild és Max Warburg jelentős befolyást gyakoroltak Frankfurt pénzügyi világára.

A második világháború után, 1949-ben a Frankfurti Börze lett az elsőszámú tőzsde Németországban, ahová folyamatosan érkeztek nemzeti- és nemzetközi befektetések egyaránt. 1993-ban a Frankfurti Tőzsde (németül Frankfurter Wertpapierbörse) átalakult, létrejött a mai formája Deutsche Börse AG néven és azóta így működteti a kereskedési üzleteket.

Az 1960-as évektől kezdve a börzének sikerült előnyt kovácsolnia a Bundesbank bezárásából, amely tulajdonképpen meghatározta Európa pénzügyi politikáját. Majd 2002-ben bevezették az eurót, azóta pedig a tőzsde az Európai Központi Bank frankfurti jelenlétéből profitál. 2002-ben és 2004-ben a Deutsche Börse előrehaladt tárgyalásokat folytatott a Londoni- és a Frankfurti Tőzsde összeolvadásáról, de ezek a tárgyalások 2005-ben megszakadtak.

Idén viszont ismét előtérbe került az egyesülési szándékra való hajlandóság. A londoniak támogatják a két piac összeolvadását. A részvényesek elsöprő többséggel, 98,9%-kal álltak a 27 milliárd eurós üzlet mögé. A Brexit miatt ugyanakkor kérdéses ennek levezénylése. Robert Halver, a Baader Bank elemzője szerint, a jelenlegi európai viszonyok között nem tűnik ésszerűnek, hogy Londonban legyen majd az új szupertőzsde központja. A Londoni Tőzsde vezetője, Donald Brydon korábban azt mondta, biztos abban, hogy a felügyelő hatóságok is támogatják az összeolvadást.

 

Forrás:

http://www.erstebroker.hu/hu/netbroker_xetra_frankfurt.html

https://bogair.hu/nemetorszag/frankfurt-latnivalok/tozsde-ter-borsenplatz.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_Stock_Exchange

http://hu.euronews.com/2016/07/04/a-londoni-es-frankfurti-tozsde-osszeolvadasi-folyamata-folytatodik

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr4912057803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása