Invest and Trade

Mikulás Rally

2016. december 19. - Invest and Trade

Az év végéhez közeledve figyelhető meg az egyik legerősebb időszak a tőzsdei kereskedésben, amely nem más, mint a Mikulás Rally. A hagyományos év végi áremelkedések jelenségét először Yale Hirsch figyelte meg 1972-ben.

A befektetők egyik kedvenc naptárhatása sokak szerint karácsony és újév között mutatkozik meg a legjobban, de vannak, akik szerint egész decemberben megfigyelhető a jelenség.

mikulas1.jpg

Az időtartam kitolódásának egyik oka, hogy a Mikulás Rally kezd egyre jobban ismertté válni a piacon szereplők körében, ennek következtében pedig egyre nehezebb belőle igazi hasznot húzni, ha már mindenki számít a várható emelkedésre. Vagyis igazán csak az tud nagyot nyerni rajta, aki időben, még a többiek előtt beszáll. Ez viszont azzal jár, hogy a Mikulás Rally kezdete egyre előrébb tolódik a naptárban. Nem meglepő tehát, hogy az utóbbi években az áremelkedések kezdete már november végén is megfigyelhető volt.

A rally kialakulásának okai között szerepel többek között az, hogy a piacok könnyebben mozgathatók az alacsony likviditás miatt, ami azt jelenti, hogy nagyobb költséggel lehet eladási, vagy vételi megbízásokat végrehajtani. A Mikulás Rally egyben már a szezonálisan erősebb januárra való spekuláció kezdetét is jelenti. Miközben a piaci szereplők elköltik a karácsonyi bónuszaikat, szerephez jutnak az adózási megfontolások is.

A december fontos időszak a befektetési alapok teljesítményének mérésében is. A nagy szereplők így inkább tartózkodnak az eladásoktól, mert nem érdekük az, hogy az árak alacsonyabbak legyenek. Továbbá a befektetési alapok már decemberben elkezdik a portfóliójuk feltöltését.

A Mikulás Rally tehát nagyon élénken él a befektetési köztudatban, így aki igazán szeretné learatni a gyümölcseit, annak az említett szezonális változások miatt érdemes minél korábban elkezdeni a kereskedést, akár már november végén is. Továbbá azt is fontos tudni, hogy a rally kialakulását alátámasztó statisztikák múltbeli árfolyamalakulásokat tükröznek, ezeket pedig csak fenntartásokkal érdemes kezelni az árak alakulásának előrejelzése során, ugyanis a jövőbeli hozamokra nézve semmilyen garanciát nem jelentenek.

A rally mögötti pszichológia

Ahogy André Kostolany is mondta, a tőzsde 90 százalékban pszichológia. A Mikulás Rally egyrészt érzelmi, másrészt gazdasági, illetve adózási okokkal indokolható. Ennek függvényében keresve sem találhatnánk alkalmasabb időszakát az évnek, mint a Karácsonyt. Ilyenkor mindenki több időt tölt a szeretteivel családi körben, így kiegyensúlyozottabb a jövőt illetően, tehát a befektetések területén is optimistábban értékeli a világ dolgait.

A kedvezőbb hangulatot tovább erősíti, hogy sokan most kapják meg a karácsonyi prémiumot, illetve az év végi bónuszt, melyek egy részéből megtakarítás válik. A megtakarítások pedig közvetlenül, vagy közvetve (befektetési- és nyugdíjalapok által) eljutnak a tőzsdére, ezzel is táplálva az emelkedést.

Az esedékes számvetés során a portfóliómenedzserek az ügyfeleik adófizetésére is tekintettel vannak. A veszteséges és nyereséges ügyleteket szembeállítva, a portfólióátrendezés során felszabaduló pénzeszközökből szintén jut a tőzsdére. Egy-egy kevésbé jól sikerült esztendő esetén gyakran előfordul, hogy az év utolsó napjaiban hirtelen megszépülnek a számok.

A Mikulás Rallyt a statisztikusok számszerűen is elemezték. A leginkább figyelt tőzsdeindex, az amerikai S&P 500 esetében az elmúlt 50 év során évente átlagosan 1,6%-os emelkedés jutott az öt utolsó decemberi és a két első januári kereskedési napra. Ha a hálaadás napjától a szilveszterig tartó időszakot vesszük alapul a rally időtartamának, akkor 2013-ra visszatekintve erre a periódusra 3%-os indexemelkedés jutott. A 2011-es év még ennél is jobb eredményt hozott, hiszen akkor 8,5%-os eredmény került a karácsonyfa alá azoknak, akik az S&P 500 indexet követték.

mikulas2.jpg

Az idei év

Három negatív népszavazási eredményt láthattunk az elmúlt fél évben, de mind a háromra pozitív piaci reakció jött a kezdeti bizonytalanságot követően. Az olasz referendum esetében igazából csak konzerválódott a jelenlegi helyzet, legalábbis ami a politikai berendezkedést illeti. Eközben a jó makrogazdasági adatoknak és Donald Trump adócsökkentési, valamint infrastrukturális beruházási terveinek köszönhetően a Dow Jones új csúcsra futott.

Az elmúlt hetet tekintve a főbb amerikai indexek emelkedéssel kezdtek, a Nasdaq például hétfőn 1,01%-ot erősödött. Hasonlóképpen jól teljesítenek a technológiai szektor részvényei, amik idén első számú húzóerői voltak a február közepe óta tartó részvénypiaci emelkedésnek. Ráadásul három Fed tag is beszédet mondott, amiben megerősítették, hogy jön a decemberi kamatemelés. Véleményük szerint sok kérdőjelet hordoz a várható pénzügyi hatás Amerikában, ami bizonytalanságot szül a Fed várható kamatpályája körül.

A New York-i Fed elnöke, William Dudley szerint egy expanzív fiskális politika hatásai leginkább 2018-ban és azután érződnének a gazdaságban, így nem valószínű, hogy változni fognak a 2017-es előrejelzések a piaci hangulatot illetően. A tagok szerint az amerikai gazdaság közel van a Fed által követett kettős célhoz, a teljes foglalkoztatottsághoz és a 2%-os inflációhoz.

Európában az olasz népszavazás eredményének ellenére jól teljesítenek a piacok. Az angol FTSE 100 index csak mérsékelten emelkedik, de a német DAX index komoly rallyban van. Pozitív hírek láttak napvilágot, például Sergio Mattarella olasz államfő arra kérte Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy a költségvetés elfogadásig maradjon a hivatalában. Emellett az eurócsoport találkozóján a görögök adósságterheinek mérsékléséről állapodtak meg.

Jelenleg a történelem egyik leghosszabb tőzsdei emelkedését éljük és az európai indexek mellett az ázsai Nikkei és Hang Seng is emelkedik. Amerikában pedig nem csak az S&P 500, de a Dow Jones ipari átlag index is történelmi csúcson van, amit napról napra újra megdönt. Ha az év egészére tekintünk vissza, a számos gazdasági és politikai probléma sem tudta megfordítani a hosszabb ideje tartó trendet. Egy szó, mint száz, nem csak megjött a Mikulás Rally, de gőzerővel dübörög a bikapiacon.

Forrás:

http://felsofokon.hu/gazdasag-es-uzlet/mikulas-rali-a-tozsden/

http://www.szabadfold.hu/aktualis/mit_hoz_a_mikulas

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/megjott-a-mikulas-rally-a-penzvilagban/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr5312057815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása