Invest and Trade

Brexit-offenzíva

2017. január 13. - Invest and Trade

Ahogy megindulnak a Brexit-tárgyalások az év első hónapjaiban, úgy ezzel párhuzamosan a londoni bankok is elkezdik áttelepíteni tevékenységeiket a szigetországból az európai kontinensre.

Ezzel egyidejűleg Párizs rövid időn belül 20 ezer pénzügyi szakembert akar elcsábítani Londonból. Az Europlace párizsi lobbicsoport szerint így komoly veszteségeket szenvedhet a brit pénzügyi szektor.

brexit1.jpg

A lobbisták már az év második hónapjában rengeteg találkozót szerveznek a londoni vezetőkkel. A tervük az, hogy megszerezzék a legjobb szakembereket, elsősorban az olyan nagy vetélytársaik elől, mint Frankfurt. Az Europlace marketinganyagai között olyan érvekkel is találkozhatunk, miszerint már jelenleg is 180 ezer pénzügyi alkalmazott dolgozik Párizsban és a városban található a régió legnagyobb kötvénypiaca, illetve a vagyonkezelő menedzserek számát tekintve is a dobogó második fokán helyezkednek el.

Most már nem az a kérdés, hogy az Európai Unió elhagyására vonatkozó népszavazás után London elveszíti-e Európa gazdasági fővárosának szerepét, hanem az, hogy hova vándorolnak a Cityből a nagy pénzintézetek. Mivel Párizs legnagyobb versenytársa Frankfurt, a francia főváros vezetése nem húzta az időt, hanem már a népszavazás utáni napokban több ezer levél keretében felkereste a brit vállalatokat. Ezekben a levelekben a pénzügyi lehetőségeket használták fel mézesmadzagként, hogy azzal csábítgassák magukhoz a szigetországi vállalkozásokat.

A versenybe beszállt ugyan Luxemburg, Amszterdam és Dublin is, de a másik nagy esélyesnek Frankfurt számít, amely ma már nem csak Németország, hanem az egész európai kontinens egyik legfontosabb pénzügyi-, kereskedelmi-, közlekedési- és kulturális központja is. A Bloomberg a francia érdekekért erőteljesen lobbizó cégre, a Paris Europlacre hivatkozva közölte, hogy heteken belül valóságos gazdasági kivándorlás kezdődhet meg Londonból.

A verseny akkor fog majd igazán beindulni, amikor a londoni kormány elindítja az Európai Unióból való kiválás feltételeiről szóló tárgyalásokat. Ez Nagy-Britannia miniszterelnöke, Theresa May ígérete alapján március végén következik be. Amennyiben a válás nyomán a szigetország elveszíti a szabad hozzáférést az Európai Unió pénzpiacaihoz, akkor a világ legnagyobb bankjai – legalábbis azoknak vezetői erre figyelmeztettek – elviszik pénzintézeteik tevékenységének jelnetős részét.

Az Europlace igazgatója, Arnaud de Bresson úgy érzi, hogy a döntések meghozatalára már az év első felében sor kerül. Legalábbis az már érzékelhető, hogy a pénzintézetek meggyorsították az áttelepítéssel kapcsolatos tevékenységüket.

A HSBC már korábban jelezte, hogy ezer embert akar áttelepíteni a brit fővárosból Párizsba, ha a kilépés felé dől el a népszavazás. Ez még csak a töredéke annak a 70 ezer állásnak, melyek a TheCityUK lobbicsoport szerint veszélyben forognak Londonban.

brexit2.jpg

Az Europlace külön felhívta a londoni bankárok figyelmét arra, hogy Frankfurtban csupán 100 ezer pénzügyi szakember dolgozik, Dublinban pedig annak is csak a harmada. Valamint Németországgal szemben, ahol a nagy cégek szétszórtan helyezkednek el, a francia vállalatok döntő többsége Párizsban rendezte be a székhelyét.

Eközben viszont az elemzők arra emlékeztetnek, hogy miközben Európa kiemelkedően fontos bankjainak, mint például a Société Generale SA-nak, vagy mondjuk a BNP Paribas SA-nak valóban a francia fővárosban van a központja, ugyanakkor Franciaországot sokkal hátrább sorolják a világ pénzügyi központjainak helyet adó országok rangsorában. Nagy-Britannia és Németország messze megelőzi őt, ugyanis az ezt összegző Global Financial Centres Indexen a 87 városból London az első, Frankfurt a 19., míg Párizs csupán a 29. helyen áll. Ebben a listában Budapest a 77. helyet foglalja el.

Ráadásul az áttelepülést fontolgató intézményeket a szigorú francia foglalkoztatási szabályok is aggasztják, miközben ők szeretik könnyen felvenni és elbocsátani az embereiket. Bresson szerint az Europlace az ország parlamenti képviselőinél lobbizik annak érdekében, hogy lazítsanak a szabályokon.

Mindenesetre érdekes események elé nézünk és érdemes lesz figyelni, hogy ki nyeri majd a Brexit-offenzívának nevezett harcot.

Forrás:

http://hvg.hu/gazdasag/20170104_brexit_london#rss

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/parizs_elinditotta_a_nagy_brexit-offenzivat.627139.html

http://money.cnn.com/2016/11/03/news/economy/paris-brexit-london-business/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr9412122767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása