Invest and Trade

Piaci kilátások

2016. december 19. - Invest and Trade

Amilyen rosszul kezdődött ez az év a részvénypiacok számára, olyan jól alakult később, hiszen egymás után emelkedtek új csúcsokra a részvényárfolyamok.

Az összes főbb index rekordot döntött, sőt, az olyan negatív előrejelzéseket is túlélte, mint amilyenek megelőzték a Brexit-et és Donald Trump amerikai elnökké választását.

piac1.png

A következő évre előretekintve, a Wall Street jelentősebb cégeinek elemzői szerint még nem fog véget érni a bikapiac. Sokan arra számítanak, hogy Amerika legnagyobb vállalatai újból tudják majd növelni a bevételeiket, valamint profitálni fognak majd Donald Trump azon ígéreteiből, miszerint csökkenti majd az adókat és könnyíteni fog a szabályozásokon.

Egy évvel ezelőtt a Bloomberg előrejelzése az S&P 500 indexet illetően az idei év végére 2178 dolláros árfolyamot jósolt. December 8-án az index 2246 dolláron zárt, 12 százalékot emelkedve az év folyamán. Ez még a legvakmerőbb elemző, a Fundstrat vállalatnál levő Tom Lee képzeletét is felülmúlta.

A világgazdaság, ami kedvetlennek tűnt az elmúlt pár évben, készen áll talpra állni, kinyújtózni és újra mozgásba lendülni. Legalábbis így fogalmaztak a Morgan Stanley elemzői. Ez az új lendület 3,4 százalékos emelkedést hozhat 2017-ben a világgazdaságban, ami így nagyobb lehet, mint a 2016-ban mért éves 3 százalékos növekedés.

Az Amerikában és Japánban várható gyorsabb mértékű növekedés ellensúlyozhatja az Európában tapasztalt lassabb ütemet a fejlett piacokon. Mindeközben az árucikkeket exportáló fejlődő piacok pedig kompenzálni tudják Kína fokozatos lassulását.

Donald Trumpnak meglehetősen merev nézetei vannak, legalábbis ami a kereskedelmet illeti. Többször hangoztatta már azon tervét, hogy ultimátumokat ad Amerika kereskedelmi partnereinek, mivel ez a leggyorsabb útja annak, hogy több munkahelyet teremtsen az Egyesült Államokban.

A britek úgy döntöttek, hogy kilépnek az Európai Unióból, ami szintén növelni fogja a protekcionizmusra való hajlamot Európában, mivel a Brexit azt is jelentheti, hogy az emberek még hazafiasabbak akarnak lenni és ez megnövelheti a külgazdaság hatásai ellen védekező gazdaságpolitika dominó effektjét.

Az amerikai dollár megújult ereje is nagy benyomást gyakorolt a globális kereskedésre. 2017-ben számítani lehet arra, hogy az EUR/USD devizapár eléri a paritást, vagyis az egyenértékűséget, de a dollár további erősödésével a 0,88-as árfolyam sem elképzelhetetlen. Arra lehet számítani, hogy az euró további gyengüléssel reagál majd a dollárral szemben az emelkedő amerikai hozamok és a folytatólagos kötvényvásárlási program hatására.

Az utóbbi időszakig visszamenően Kína a példátlan növekedés évtizedeit tapasztalhatta meg, aminek egyik hatása az volt, hogy felpörögtek az árucikkek árfolyamai a megnövekedett kereslet miatt. Kínára gyakran hivatkoznak úgy, mint az árucikkek árfolyamrobbanásának legjelentősebb kiváltójára. Az ázsiai ország lassuló emelkedése után most újra nagyobb bizalmat lehet tapasztalni a kínai gazdaságban, illetve fokozatos javulást a keresletben. Egy szóval javul a globális ipari termelés.

Az arany újra erőre kapott 2016-ban, bár az elmúlt hetekben jelentősen gyengült. Nem elképzelhetetlen, hogy aktuális lejtmenetében még célba veszi az 1000 dollár körüli támaszszintjét, de utána újabb bikapiacba kezdhet. A klasszikus politikai kockázat emelésével és az infláció visszatérése esetén akár unciánként 1400 dolláros árfolyamot is láthatunk majd a következő évben. Ami az olajárban megfigyelhető, hogy egy érdekes fázisban van most és várható a további emelkedés. A jövő év elég hektikusnak ígérkezik a kőolaj piacán, de mi arra számítunk, hogy 2017-ben egy 50-70 dolláros sávban fog mozogni.

Ami a feltörekvő piacokat illeti, egyre nagyobbak a külső adósságok. Ezek a piacok erősen függenek a beáramló tőkétől. Pénzügyi támogatásokra van szükségük, mivel jelentős a fizetési mérleg hiánya. Sokkal sérülékenyebb gazdaságokról beszélünk, melyek vállalatainak összesen 340 milliárd dolláros adósságot kell törleszteniük 2018-ig. Nagyon nehéz időszak elé fognak nézni, hogy visszafizessék ezt a tartozást, miközben a befektetők folytatják a pénzeik visszavonását.

Mexikó is nehéz kilátásokkal néz szembe Donald Trump győzelme után. Az amerikai-mexikói kapcsolatban a két legfontosabb témát Trump hispánia ellenessége és a szabadkereskedelem ellenes retorikája öleli fel. Ennek következtében a mexikói peso lehet a legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza 2017-ben. Mexikó legfőbb kereskedelmi partnere Amerika, ugyanis az exportok 80 százaléka ( 295 milliárd dollár) oda áramlik ki, valamint az importok 51 százaléka (205 milliárd dollár) onnan folyik be.

piac2.jpg

Az Egyesült Államok főbb kereskedelmi partnerei a következők:

  • Kína: 672 milliárd dollár
  • Kanada: 541 milliárd dollár
  • Mexikó: 500 milliárd dollár
  • Japán: 199 milliárd dollár
  • Németország 174 milliárd dollár

Donald Trump terve között az is szerepel, hogy újratárgyalja az Észak Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, ami nagymértékben fogja érinteni Kanadát is.

A Brit Birodalomban a 18. században hirtelen népességnövekedés ment végbe. Ez hatalmas piacot generált a brit exportnak. A kereskedés a birodalomban jelentős lendületet adott a pénzügyi szolgáltatásoknak, ami nagymértékben támogatta a Brit Birodalom hosszútávú fejlődését. Az idei évben végbemenő Brexit-nek elkeresztelt népszavazás után az angol font 31 éves mélypontot ütött meg az amerikai dollárral szemben. Neház kilátások elé néz a Brit gazdaság a következő években, ezárt bátran kijelenthető, hogy egy fontos Brit Birodalom képe az EU-ból történő kilépéssel teljesen szertefoszlik.

Összefoglalva 2017 legjobb piaci lehetőségeit, azt mondhatjuk, hogy érdemes az EUR/USD devizapár paritásával kalkulálni, vagy ahogyan korábban említésre került, akár a 0,88-as szintre süllyedés sem elképzelhetetlen. Az arany árfolyama elérheti az 1400 dolláros unciánkénti árat, valamint az olaj árfolyamának további emelkedésére is lehet számítani. A mexikói peso várhatóan erősen alulteljesít majd a következő évben. Továbbá ne feledkezzünk meg az amerikai részvényekről sem, melyek közül a legkecsegtetőbbek a Ford, a General Electric, a General Motors, a Lockheed Martin és Boeing. Egy biztos, a világgazdaságot és a pénzügyi piacok alakulását illetően nagyon érdekes év elé nézünk.

 

Forrás:

http://www.businessinsider.com/stock-market-outlook-for-2017-2016-12/#2325-citi-5

http://www.morganstanley.com/ideas/global-growth-strategy-outlook-2017

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr8212057825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása