Invest and Trade

Ezüst

2017. január 27. - Invest and Trade

Az előző cikkünkben az aranypiacra tettünk kitekintést. Most folytatjuk a nemesfémekkel való törődést, ugyanis az ezüsttel fogunk foglalkozni.

Sokan csupán az arany kistestvérének tekintik és emiatt hanyagolják, pedig ugyanannyi ideje tölti be a pénz szerepét, mint a sárga nemesfém, hozzávetőlegesen 5 ezer éve!

ezus1.jpg

Ráadásul az ezüst nem csak a monetáris szerepe miatt érdekes, hiszen az egyik legfontosabb ipari nemesfém is. Körülbelül 1 300 árucikk - többek között hűtőszekrények, televíziók, mikrohullámú sütők, katalizátorok, chipek, gyógyszerek, stb. - gyártásánál használják.

Mi várható az ezüst piacán?

A tartós fizikai kínálat szűkülése miatt drágulhat az ezüst. A GFMS/Silver Institute előzetes becslése szerint az ezüstpiac 52,2 millió eurós deficittel zárhatja a 2016-os évet. Ez azt jelentené, hogy a kereslet immár a negyedik egymást követő évben haladhatja meg a kínálatot. Miközben ez a deficit rövid távon nem feltétlenül van hatással az árakra, hosszabb távon az egyensúlytalanság miatt az ezüst drágulásnak indulhat.

A tőzsdén jegyzett befektetési termékek (ETP-ék) ezüst portfóliója 2016 első tíz hónapjában 71,4 millió unciával gyarapodott. Emellett az ugyanezen időszakban 61,9 millió unciával növekvő származékos ügyletek fedezetéül felhalmozott tőzsdei készletek hatására nőtt a fizikai ezüst deficitje. Ezek összességében nettó 185,5 millió unciás mérleghiányt okoztak, ami nagyjából kilenc hét globális keresletének felel meg.

Az 52,2 millió unciás fizikai ezüstdeficitet növeli a 71,4 millió unciás ETP-ékbe történő felhalmozás, valamint a 61,9 millió unciás tőzsdei készletnövekedés, mivel mindkettő az ezüst piacról való kivonását jelenti. A számokat összeadva jön ki az éves 185,5 millió unciás deficit. Ugyanakkor a 2016-ban 2 640,1 millió unciára tehető felszíni ezüstkészletek 15%-kal haladhatták meg az előző évit.

Statisztika

Az ezüst 15,96 dolláron zárta a 2016-os évet, így 14%-kal állt magasabban az árfolyama, mint 2015 év végén. Tavalyi átlagárfolyama 9,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbi átlagárfolyamot.

2016-ban az ezüst globális kínálata 1024,4 millió uncia volt. Ez 3%-kal kevesebb a 2015-ös kínálatnál. Ebben olyan tényezők játszottak közre, minthogy az ezüstkitermelés 1%-kal volt alacsonyabb, illetve a tört ezüstből 0,3%-kal kevesebb került a piacra. Emellett az ezüstöt kitermelő vállalatok 20 millió unciával csökkentették fedezeti pozícióikat, ami ugyanekkora mértékű kínálatcsökkenést jelentett.

Az ezüstbányák tavaly 887,4 millió unciát termeltek ki. Ez közel 6 millió unciával marad el az egy évvel azelőttitől. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok évre visszamenőleg 2016 így is a második legmagasabb kitermelésű esztendő volt. Ezen belül az elsődleges ezüstkitermelés egészséges ütemben bővült, különösen Peruban. Ez részben kompenzálni tudta azt, hogy a másodlagos forrásokból, vagyis az ólom-, cink- és aranybányákból kevesebb ezüst került a felszínre.

ezus2.jpg

Habár a tört ezüst kínálata immár a negyedik éve mérséklődik, a csökkenés tavaly már csak minimális volt (0,5 millió uncia). Azonban az azt megelőző négy évben átlagosan 29 millió unciás zuhanás volt tapasztalható.

Ezüstrudakból és -érmékből 222 millió unciát értékesítettek 2016-ban, ami 24%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az érmék 122,7 milliós forgalma 7,9%-kal múlja alul a 2015-ös eredményt, bár ez nem meglepő, hiszen abban az évben rekordértékesítés volt tapasztalható, mivel a befektetők a második félévben az alacsonyabb árak láttán növelték vásárlásaikat.

Az ezüstrudak kereslete már jóval nagyobb mértékbe esett, egészen pontosan 99,3 millió uncia lett, ami 38%-os visszaesést jelent. Ez a kínai gazdaság lassulására és az észak-amerikai fogyasztók gyenge vételi hajlandóságára vezethető vissza. Európában viszont 14%-kal több, vagyis 14,5 millió uncia ezüst fogyott tavaly, miután a Brexit miatti félelmek hatására a szürke nemesfémet is keresni kezdték a befektetők.

Ha a teljes képet nézzük, akkor a fizikai rudak és érmék kereslete az összkereslet 21%-át tette ki, míg 2015-ben még 25% volt ez az arány. Ami viszont tény, hogy ugyanez az érték tíz évvel ezelőtt még csak 5%-volt.

Ipari felhasználás

A fotovoltaikus (napelemes) cellákat gyártó cégek 2016-ban 11%-kal több ezüstöt igényeltek, mint egy évvel korábban. Az ennek eredményeként kialakult 83,3 millió uncia rekordot jelent. Ez az eredmény elsősorban az újonnan telepített napelemek növekedésének köszönhető. A napelem-gyártás a teljes ipari kereslet 14%-t adta tavaly, ami nagyjából megegyezik az az előttivel. 2006-hoz képest ez azonban jelentős emelkedés, hiszen az akkor arány csupán 1% volt.

Az etilén-oxidot előállító vállalatok tavaly 10,2 millió uncia ezüstöt használtak fel, közel annyit, mint tavalyelőtt. Ez azért is magas szint, mert a 2015-ös kereslet a duplája volt a 2014-esnek. Az éves érték megközelítőleg egytizedét a létező kapacitások cseréje tette ki. A kapacitásbővítések 6%-kal emelkedtek, főként a szaúd-arábiai Sadara projektnek köszönhetően.

Az összes többi ipari szektor 2016-os ezüstfogyasztása minimális mértékben maradt el a korábbi év értékétől. E mögött az egyes országok gazdasági pangása, az elektromos eszközök miniatürizálási trendje és a kiadások folytatódó visszafogása áll. 2016-ban az 585,1 millió unciás összesített ipari kereslet 1%-kal lett kisebb a 2015-ben mértnél. Ez a teljes fizikai kereslet 55%-át adta.

ezus3.jpg

Az ékszergyártási szektor 8%-kal kevesebb ezüstre tartott igényt, mint az előző évben. Ebben szerepet játszott a szabadon elkölthető jövedelmek csökkenése, az alacsonyabb gazdasági növekedés és a relatíve magasabb ezüstárak is. Ugyanakkor Kínában megugrott a nagy tisztaságú ezüst nyakláncok iránti kereslet. Az ékszergyártók nyereségességére nyomást helyezett a kisebb üzemek és a márka outletek közötti verseny fokozódása, valamint az, hogy Ázsiában a kereslet összességében 10%-ot esett. Észak-Amerikában az ezüstékszerek gyártása 28,9 millió unciát ért el, ami 6%-os visszaesés 2015-höz képest.

Érdekes adatok ezek, melyek mindenképpen okot adnak arra, hogy 2017-ben az arany mellett az ezüsttel is érdemes legyen foglalkozni. Hasznos lesz figyelni az arany-ezüst aránypárt is, ami recesszív időszakokban megközelítheti vagy akár el is érheti az 1:16 arányt, míg más időszakban ez akár 1:50 is lehet. Az utóbbi eset azt jelenti, hogy az ezüst nagyon alulértékelt az aranyhoz képest. Ilyenkor figyelhető meg az, hogy amikor meglódul az arany, akkor az ezüst jóval többet emelkedik. A jelenlegi aránypár 1:71, ami szintén azt igazolja, hogy hatalmas potenciál rejlik jelenleg az ezüstben.

Forrás:

http://www.elemzeskozpont.hu/content/ezuest-mint-befektetes

http://www.conclude.hu/aranypiaci-hirek/1865-dragulhat-az-ezuest-a-tartos-fizikai-kinalat-szkuelese-miatt.html

http://www.conclude.hu/aranypiaci-hirek/1862-600-millio-uncianyi-ezuestoet-hasznalhatnak-fel-a-napelem-es-etilen-oxid-gyarto-cegek-2020-ig.html

http://gazdasagportal.hu/index.php/megszunt-az-arany-es-az-ezust-kozott-fennallo-korrelacio-szarnyalhat-az-ezust/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr6612161069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása