Invest and Trade

Chevron

2016. november 17. - Invest and Trade

A Chevron Corporation egy amerikai multinacionális energiavállalat, melyet 1879. június 19-én, Kaliforniában alapítottak még Pacific Coast Oil Company néven.

Jelenlegi névváltozatát 1984. június 23-án vette fel. Részvényeivel a New York-i Értéktőzsdén (NYSE) lehet kereskedni, CVX ticker alatt. Az olaj-és gáziparágban tevékenykedő cég benne van az S&P 500 indexben és Dow Jones Ipari Átlag komponens is. Jelenlegi árfolyama 107,79 dollár, ami a következő időszakban szépen emelkedhet, mivel Donald Trump, az újdonsült amerikai elnök egyik legnagyobb donorja (anyagi támogatója) volt.

2_1.jpg

A 64 700 embert foglalkoztató cég egyike a híres Standard Oil utódvállalatainak. A San Ramon-i székhelyű cég több mint 180 országban tevékenykedik. A Chevron az olaj, a földgáz és a geotermikus energiaipar minden vonatkozásában részt vesz, beleértve a szénhidrogén-kutatást és gyártást, finomítást, a forgalmazást és szállítást, a vegyi anyagok gyártását és értékesítését, valamint az energiatermelést.

Jelenleg a Chevron az egyik legnagyobb olajvállalat a világon. 2014-ben a legjobb amerikai vállalatok Fortune 500 listájában a 3. helyre sorolták, a Fortune Global 500-as listában pedig, amely világviszonylatban az 500 legnagyobb vállalatot értékeli, a 16. helyen állt. Az energiaipari óriás egyike volt a Hét Nővérnek (Seven Sisters), melyek a globális kőolaj ipart uralták az 1940-es évektől egészen az 1970-es évekig.

Legfőbb értékesített termékei az üzemanyagok, kenő- és adalékanyagok, illetve a petrolkémiai anyagok. A vállalat legfőbb operációs területei közé tartozik Észak-Amerika nyugati partvidéke, a Mexikói-öböl, Dél-Kelet Ázsia, Dél-Korea, Ausztrália és Dél-Afrika. 2010-ben a Chevron naponta 3,1 millió hordó finomított terméket, úgymint gázolajat, benzint és kerozint értékesített.

A vállalat az alternatív energia területén is kiemelkedő kutatásokat végez, melyekbe bele tartozik a geotermikus-, a nap- és szélenergia, illetve a bioüzemanyag, a hidrogén és a különféle üzemanyagcellák. 2011 és 2013 között a cég legalább 2 milliárd dollárt költött kutatásokra a megújuló energia területén. A Chevron a világ legnagyobb geotermális energia gyártója. 2011 októberében a vállalat elindított egy 29-MW nevezetű létesítményt a Coalinga olajmezőn, hogy gőzt állítsanak elő termikus napenergia felhasználásával a fokozott olajkitermelés érdekében. A maga nemében ez a projekt a világon a legnagyobb. Az oklahomai Tulsa üzemanyag márka mellett a Chevron a másik, amely úgynevezett Top Tier hitelesítést szerzett.

Bővülések

2000. október 15-én a Chevron 45 milliárd dollárért felvásárolta a Texaco olajvállalatot. Így az Egyesült Államok második legnagyobb, globálisan nézve pedig a világ negyedik legnagyobb nyilvánosan kereskedhető olajvállalata lett. A piaci kapitalizációja ezzel elérte a 95 milliárd dollárt. Az összeolvadás után a cég neve Chevron Texaco lett, de 2005. május 9-én bejelentették, hogy elhagyják az utónevet és visszatértek az eredeti Chevronhoz, a Texaco pedig egy márka maradt az anyavállalaton belül.

2_2.jpg

2005-ben a cég tovább bővült, hiszen megvásárolta az Unocal Corporation oljvállalatot is, méghozzá 18,4 milliárd dollárért. Ezzel a vállalat 15%-kal megnövelte a természetes gáz- és petróleumtartalékát. Ekkor vált a Chevron nagy geotermikus energia gyártóvá, mivel az Unocalnak Dél-Kelet Ázsiában hatalmas beruházásai voltak ezen a területen.

Az egyre csak terjeszkedő Chevron a Los Alamos National Laboratory céggel kezdett el egy együttműködést 2006-ban, hogy fejlesszék a szénhidrogén kitermelését az olajpalákból. Ez a projekt a Chevron CRUSH nevet kapta. 2011-ben a Chevron felvásárolta a Pennsylvania-i székhelyű Atlas Energy vállalatot 3,2 milliárd dollár készpénzért és 1,1 milliárd dollár átvállalt adósságtörlesztésért.

Projektek

2010. december 31-én a vállalatnak 10 545 milliárd hordó olaj-egyenértékű tartaléka volt. Ugyanabban az évben a termelés 2 763 millió hordó volt naponta. Az Egyesült Államokban a cég megközelítőleg 11 000 gáz- és olajkutat üzemeltet olyan mezőkön, melyek összesen 16 000 négyzetkilométer területet foglalnak el. 2011 februárjában ünnepelhetett a Chevron, mivel a Permi-medence összes olajkitermelése akkor érte el az 5 milliárd hordót. A Mexikói-öbölben vannak a vállalat legmélyebb fúrótornyai Tahiti és Blind Faith mellett.

A Chevron legnagyobb erőforrás projektje a 43 milliárd dollárba kerülő Gorgon Gas Poject Ausztráliában. A vállalkozás keretein belül a Barrow Island-i gyárak évente 15 millió tonna cseppfolyósított gázt (LNG) állítanak elő.

2_3.jpg

A vállalat négy földhasználati jogban érdekelt Angolában és az Angola LNG gyár vezető partnere. Kazahsztánban a Chevron részt vesz a Tengiz és a Karachaganak projektekben. A Chevron a legnagyobb részvénytulajdonos a Kaszpi-tengeri Csővezeték Konzorciumban, ami olajat szállat a Kaszpi-tengertől a Fekete-tengerig.

A Chevron geotermikus kutakat üzemeltet Indonéziában, ellátva energiával Jakartát és a környező területeket. 2007-ben a vállalat és az Egyesült Államok Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma együttműködésbe kezdett, hogy kifejlesszenek egy úgynevezett alga üzemanyagot, amit aztán át lehetne alakítani kerozinná. 2008-ban a Chevron és a Weyerhaeuser megalapította a Catchlight Energy LLC-ét, ami kutatásokat indított a cellulóz alapú biomasszák bioüzemanyaggá alakításában. Ez a részleg a fosszilis üzemanyag projektekkel fut versenyt.

2006 és 2011 között a cég 12 millió dollárral járult hozzá egy stratégiai kutatáshoz, hogy a Georgia Institute of Technology cellulóz üzemanyagot fejlesszen ki és egy olyan folyamatot állítson elő, ami biomasszát – például fát, vagy kölest – alakít át üzemanyaggá. Emellett a cégnek 22%-os részesedése van a Galveston Bay Biodiesel vállalatban, ami 110 millió gallon, vagyis 420 000 köbméter megújuló biodízel üzemanyagot gyárt évente.

A Chevron hihetetlen ütemben terjeszkedik és kezd egyre nagyobb volumenű projektekbe. Hatalmas pénzösszegeket fektet a folyamatos kutatásokba, de van is miből, bár emberi ésszel elképzelni is nehéz, hogy mennyi tartaléka van csupán olajból és gázból, valamint mennyit termel még ki naponta. Emellett a jövőre is gondol, hiszen a megújuló energiaforrásokba is sok energiát és tőkét fektet.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Chevron_Corporation

https://www.chevron.com/operations

http://kitekinto.hu/2016/07/06/tozsde/a-chevron-szerzodest-kotott-kazahsztannal-a-tengizi-olajmezok-fejlesztesere/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr9511968867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása