Invest and Trade

MasterCard

2016. október 28. - Invest and Trade

A mai üzleti világban már szinte elengedhetetlen, hogy valakinek bankkártyája legyen. Most ezzel kapcsolatban fogunk betekintést nyerni egy erre specializálódott cégen keresztül.

A MasterCard-ról van szó, mely egy amerikai pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi vállalat. A New-Yorki székhelyű céget 1966-ban alapították, tehát hatvan éve van a piacon és úgy, mint sok más cég is, kihasználta a technológia fejlődéséből származó előnyöket.

kep1.png

A fizetési módok fejlődése a történelem során

A MasterCard alaptevékenysége, hogy bankkártyák és hitelkártyák igénybevételével elősegítse a fizetést az eladók és a vevők bankjai között. 2006-ban vitték a társaság részvényeit a New Yorki Értéktőzsdére (NYSE), így azóta lehet velük nyilvánosan kereskedni. Előtte az a több mint 25 000 pénzintézet birtokolta a részvényeit, melyek a kártyát is forgalmazták. A cég nevére eleinte több változat is készült, majd a végső formáját 1979-ben nyerte el.

1990-ben vásárolta fel a British Access társaságot, melynek márkáját saját nevére változtatta. 2002-ben felvásárolt még egy európai kártyakibocsátót, melyet Eurocard névre keresztelt. Tőzsdei kibocsátásának évében új logó is bevezetésre került és MasterCard Worldwide lett az új név, mely még inkább tükrözi a vállalat globális jellegét. Európában és Észak-Amerikában a Visa mellett a MasterCard az abszolút piacvezető a bankkártyakibocsátás tekintetében.

A MasterCard jelenleg a 40. helyet foglalja el az S&P 500 amerikai tőzsdeindex listájában. Piaci kapitalizációját tekintve 110 milliárd dollárt ér a cég. Nagyon jó éveken van túl a vállalat, hiszen az elmúlt három év alapján az átlagos bevétel növekedése 9,3%-ot ért el, ezáltal legutóbbi árbevétele már 9,6 milliárd dollárra rúgott. Íg tehát elmondható, hogy a vállalat közel 1 milliárd USD-vel növelte bevételét egyetlen év alatt. Többek között nyilván ezt díjazták a befektetők, amikor 2 év alatt a MasterCard (NYSE: MA) részvényeinek árfolyamát 70 dollárról 103 dollár fölé tornászták, ca. 50%-os növekedést produkálva. Azonban még az ilyen ütemű árbevétel növekedés sem elég jó a mohó wall streeti befektetőknek és brókereknek, tehát mélyebbre kell ássunk annak érdekében, hogy megértsük a MasterCard sikerét, mert akkor jó eséllyel mi magunk is profitálhatunk belőle:

Az egyre fejlettebb technológiák folyamatosan új lehetőségeket biztosítanak a bankkártya társaságok számára. Ennek köszönhetően bőven van még lehetősége a vállalatnak a növekedésre, bár már jelenleg is szó szerint az egész világon tudunk vele fizetni.

A kártyás tranzakciók száma minden jelentős szolgáltatónál egyre csak növekszik, így bármennyire jó eredmény, hogy a MasterCard bevétele 2004 óta a négyszeresére ugrott, végül is érthető a növekedés. Ráadásul az elemzők még további 10%-os növekedést várnak a következő években. Lélegzetelállító teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államokban már így is 32%-os a piaci részesedése, míg Európában közel 43%.

Említettük, hogy folyamatos a fejlődés a bankkártyákkal kapcsolatban és a MasterCard ebben is az élen jár, hiszen nemrég közölt egy újítást, amit a kártyatulajdonosok szeretni fognak. A vállalat ugyanis Európában is bevezeti az ujjlenyomattal és a szelfivel történő azonosítást az Identity Check nevű alkalmazás segítségével. A Magyarországon is elérhetővé váló újfajta fizetési lehetőség megkönnyíti az internetes vásárlást és fizetést, ugyanis sem PIN kód, sem pedig jelszó nem kell hozzá.

kep2.jpg

Az applikációval a kártyabirtokosok nem csak gyorsabban, de biztonságosabban is fizethetnek a világhálón. Nem kell űrlapok kitöltésével bajlódni vásárlások közben, elegendő az okostelefon ujjlenyomat szkennerét használni, vagy csupán egy szelfit készíteni. Az e-kereskedők szempontjából is növelheti ez a nyereséget, mert a jelenleg használatban lévő személyazonosságot ellenőrző módszerek gyakran elijesztik a vásárlókat a hosszadalmas procedúra miatt.

A kötelező jelszavak általi bejelentkezés időigényes lehet, ami az emberek vásárlási kedvét is szegheti, a helytelenül beírt jelszavak miatti sikertelen tranzakciókról nem is beszélve. Az Identity Check alkalmazást mind az iPhone telefonosok, mind az androidos készüléktulajdonosok használhatják. Mielőtt azonban birtokba vehetnék az alkalmazást, a felhasználók bankjának előbb szerződést kell kötnie a MasterCarddal a technológia használatáról.

A MasterCard és a PayPal nemrég partnerségi viszonyba került egymással. Az ügyfelek számára jó hír, hogy a MasterCard is bekerült a PayPal választható fizetési opciói közé. A PayPal Braintree-hez csatlakozó kereskedők részére pedig elérhetővé vált a Masterpass, megnövelve ezzel a PayPal jelenlétét a boltokban történő fizetéseknél.

A két cég megállapodásának köszönhetően a vásárlók és kisvállalkozások azonnal átutalhatják a PayPal számlájukon levő pénzüket MasterCard betéti kártyára. Előbbinek a megállapodás értelmében innentől kezdve nem kell fizetnie a digitális tárca működtetéséért!

kep3.jpg

A két cég összefog, hogy több legyen a választási lehetőség és nagyobb rugalmasságot biztosítsanak az ügyfeleik részére a pénzügyeik kezelésében, illetve a pénzek mozgatása terén. Ennek érdekében a MasterCard bankkártya bekerül a szabadon választható fizetési opciók közé a PayPal tárcán belül. Így a tranzakciók során a kibocsátó pénzintézetek könnyen azonosíthatóak lesznek a fogyasztók számára.

Az ügyfelek számára jól látható helyen lesznek feltüntetve a kibocsátók és a MasterCard digitális logói, ezzel is biztosítva a vásárlókat arról, hogy a PayPal-en keresztül végbemenő fizetési tranzakciók a megszokott módon és biztonságban történnek meg. Mivel a vásárlók kiválaszthatják a MasterCardot általános fizetési megoldásként, így lehetővé válik a folyamat gyors és egyszerű megvalósítása. Kihasználva a MasterCard tokenizációs (mobilfizetéses) szolgáltatásait a PayPal is növelheti jelenlétét a fizikai környezetben, vagyis a boltokban. Ezáltal a vásárlók a tokenizált MasterCard bankkártyájukat világszerte használhatják majd a több millió, egyérintéses terminállal rendelkező kereskedőknél.

Az ügyfelek gördülékeny vásárlási élményben részesülhetnek, mert azok a kereskedők, akik eddig használták a Braintree nevű fizetési platformot, most könnyen integrálhatják a Masterpasst a vásárlási folyamat lezárásakor.

Mindezek mellett a két cég PayPal Business Debit MasterCard néven közös betéti kártya programot indít az Egyesült Államokban és Puerto Ricóban. Ráadásul több évre meghosszabbítják a PayPal Extras MasterCard közös hitelkártya programot is.

Ezeket a lépéseket figyelembe véve kijelenthető, hogy a MasterCard nagyon jó időszakon van túl, ami a részvényei árfolyamán is meglátszik. Ráadásul azok a kereskedők, akik évről évre figyelemmel követik a piaci mozgásokat, megfigyelhették, hogy a bankkártya kibocsátó vállalat bevételei ciklikusak. Ez nagyon szépen tükröződik a részvényárfolyam alakulásában is, mivel elemzői szemszögből megállapítható, hogy az elmúlt hat évben általában az októberi hónap az, amely kiváló vételi lehetőségeket biztosít a kereskedőknek. Így az év vége felé közeledve érdemes nyomon követni a MasterCarddal kapcsolatos híreket.

Forrás:

http://ecopedia.hu/mastercard

http://hvg.hu/tudomany/20161004_mastercard_identity_check_internetes_fizetes_ujjlenyomat_szelfi_azonositas

http://www.bankweb.hu/paypal-es-mastercard-kapcsolodas/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr5411846127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása