Invest and Trade

Az olajszektor óriásai - ExxonMobil

2016. február 15. - Invest and Trade

Többrészes cikksorozatunk első része, melyben a legnagyobb olajipari vállalatot vesszük górcső alá. Majd pedig az olajszektor további szereplői lesznek soron, többek között a ConocoPhillips, a BP, a Royal Dutch Shell és a Chevron. Lássuk, mit várhatunk az iparág nagyágyúitól 2016-ban.

exxonmobile.jpg

 

Olaj

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint még tovább csökkenhet az olaj ára, hiszen nem mérséklődik az olajtermelés és az OPEC is jócskán felülmúlja a megengedett szintet. Az OPEC tagországai nem tudnak megállapodni az olajtermeléssel kapcsolatban, hiszen féltik a korábban kiharcolt piaci részesedésüket. Ráadásul a szervezet januárban még tovább emelte az olajkitermelést napi 280 ezer hordóval. A globális túlkínálat napi 2 millió körül fog alakulni ebben a negyedévben.

 

ExxonMobil

Az ExxonMobil amerikai olaj- és gázcég, mely a világ energiaóriásai közül is a legnagyobb. Az Exxon és a Mobil cégek egyesülésével alakult meg 1999-ben. De a cég története sokkal korábbra nyúlik vissza, hiszen az 1870-ben alapított Standard Oil nevű cég leszármazottja, mely John D. Rockefeller nevéhez fűződött.

 

Eredmények

Az ExxonMobilnak február másodikán jött ki a gyorsjelentése, ami tulajdonképpen jó eredményt mutatott, viszont az olaj és a gázolaj egyre csökkenő árfolyama miatt a kitermelési üzletága rossz eredményt hozott. Emiatt 2%-al esett a részvény árfolyama a gyorsjelentés után.

Az olaj és a földgáz globális túlkínálata erősen negatív hatással volt a cég elmúlt negyedévi eredményére. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest az árbevétel 31%-al esett és így 59,8 milliárd dollár lett. Ezzel egyetemben a vállalat nettó eredménye is nagyot zuhant. Ez ténylegesen azt jelenti, hogy az utolsó negyedévben az egy részvényre jutó nyeresége 0,63 dollár volt, ami 49%-os csökkenést jelent.

A vállalat egész éves eredményét tekintve, 2015-ben 268,8 milliárd dolláros bevétele volt. Ugyanez az eredmény egy évvel korábbal 459,6 milliárd dollár volt, ami 40%-os csökkenést jelent. A cég nyeresége 2015-ben 16,2 milliárd dollár volt, ami csupán a fele az egy évvel azelőttinek.

 

Olajfinomítás

Az olajfinomításból származó bevétele viszont jobb lett az előző évhez képest, hiszen 3,5 milliárd dollárral nagyobb bevételre tett szert. Az ExxonMobil naponta 1,668,000 hordó olajat képes előállítani összesen három olajfinomítójából, melyek Szingapúrban, Baytown-ban és Balton Rogue-ban vannak. Ez az eredmény meghaladja a világ legnagyobb olajfinomítójának teljesítményét, mely Indiában van és 1,240,000 hordó olajat képes előállítani naponta. Összehasonlításképpen, világszerte 37 olajfinomító 6,3 millió hordó olajat képes előállítani. Ez annyit jelent, hogy az ExxonMobil önmagában kiteszi ennek a mennyiségnek a 26%-át.

 

Osztalék

Érdemes megemlítenünk az osztalékfizetést is, hiszen az ExxonMobil ezen a területen is jobban teljesít, mint a többi olajipari vállalat. Az éves osztalékkifizetése tavaly 3,83% volt. Ez kevesebb, mint a társaié, viszont jobb a kifizetési aránya.

A Chevronnak például az éves osztaléka 5.11% volt, viszont a kifizetési aránya 120.9%. Ez azt jelenti, hogy a nyereségéből nem tudta kifizetni az osztalékot, ezért más forrásokból kellett azt finanszíroznia. Ilyenkor egy vállalatnak el kell adnia valamit, vagy el kell bocsátania alkalmazottai egy részét, hogy fedezni tudja az osztalékot.

Az ExxonMobilnak viszont a kifizetési aránya 72,8%, így tehát bőven fedezni tudta az osztalékkifizetési költségeit. Ebből látható, hogy a nagyobb osztalék nem feltétlenül jelent jobbat.

 

Problémák

Nemrég véget ért az a hosszú jogi csata, ami az ExxonMobil és a Venezuelai kormány között zajlott. A kilencvenes években Venezuela 22 amerikai vállalattal egyezett meg, így magánkézbe került az olajkitermelés. Viszont 1998-ban Hugo Chavezt megválasztották köztársasági elnöknek és ő gondoskodott arról, hogy a venezuelai olajmezők állami kézbe kerüljenek.

Az ExxonMobil nem tudta feldolgozni ezt a veszteséget, ezért jogi lépéseket tett Venezuela ellen. A kormány úgy kompenzálta a vállalatot ért kárt, hogy kifizette az addigi technikai beruházások értékét. Viszont ez sovány vigasz volt, hiszen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) a kormánynak kedvezett és az olajtársaság által követelt 10 milliárd dollár helyett csak 1,6 milliárd dollár kártérítést ítélt meg.

 

Emellett egy másik ügy is borsot törhet az ExxonMobil orra alá, ugyanis azzal kapcsolatban indult vizsgálat a cég ellen 2015 novemberében, hogy manipulálta-e a közvéleményt a klímaváltozás veszélyeivel kapcsolatban annak érdekében, hogy a részvényesei minél kevesebbet tudjanak arról, hogy a klímaváltozás hosszú távon kockázatossá teheti az olajipart.

Ez a vizsgálat a cég hetvenes évekbeli tevékenységeire vonatkozik. A cég szóvivője tagadta az állítást, sőt azt is mondta, hogy sok klímakutatást támogattak és a részvényeseket is megfelelően tájékoztatták.

 

Árfolyamelemzés

A fundamentális dolgok után nézzük meg, hogy mit mutat a részvény árfolyamának technikai képe. A napos grafikonon (kép) jól látszik, hogy oldalazó mozgásban van az árfolyam. Még ha nem is lehet egy szűk sávban meghatározni az oldalazás tetejét és alját, annyit azért kijelenthetünk, hogy eladói zónában van az árfolyam.

Figyelembe véve az olaj árfolyamát és a cég helyzetét az utóbbi időben, talán nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt mondjuk, hogy várhatóan esni fog az ExxonMobil árfolyama a közeljövőben.

xomdaily.png

Így tehát, ha úgy döntünk, hogy short (eladási) pozíciót veszünk fel, akkor érdemes elsődlegesen becélozni egy 71,60-as árfolyamot, amely egy közel 10%-os hozamot jelent. És ha egy kicsit hosszabb távban is gondolkodunk, akkor érdemes lehet kitartani a pozíciót a 68,20-as árszintig, ami már majdnem 15%-ot jelent.

A stop loss (veszteséges zárás) megbízásunkat érdemes az előző csúcs fölé elhelyezni, a 81,50-es árszint környékére, így kevesebb, mint 3%-ot kockáztatunk. A hozam-kockázat arány fényében kijelenthetjük, hogy ez egy jó befektetés lehet a számunkra.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/ExxonMobil

http://www.olajinfo.hu/olajpiac/17-olajtarsasagok/23-exxonmobil

http://www.portfolio.hu/vallalatok/nagyot_zuhant_az_exxon_mobil_nyeresege.226477.html

http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/arupiac/mostanaban-nem-varhatunk-tul-sokat-az-olajtol-64418.html

http://www.titkolthirek.hu/amikor-a-venezuelai-elnok-allamositotta-az-amerikai-olajvallalatokat/

http://index.hu/tudomany/2015/11/06/ugyeszseg_vizsgalodik_az_olajipari_oriasnal/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr368392820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása