Invest and Trade

Walt Disney - Már most nagy durranás a Star Wars

2015. november 09. - Invest and Trade

A Walt Disney Company az amerikai gazdaság ikonikus vállalata. 1923. október 16-án alapította Walt Disney és a bátyja, Roy Oliver Disney. A cég éves árbevétele 51,3 milliárd dollár, az ebből adódó nyeresége 8,3 milliárd dollár. Világszerte 180 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Részvényei a DIS szimbólum alatt találhatóak meg a new york-i értéktőzsdén (NYSE). Jelenlegi árfolyama 115 dollár. Piaci kapitalizációja 192 milliárd dollár, ezzel a 17. helyen áll az ötszáz legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P500 index listájában.

maxresdefault.jpg

Emellett tagja a Dow Jones indexnek is, szóval egy igazi amerikai blue chip papír. Az óriás konglomerátum széleskörű tevékenységei 4 kategóriára oszthatók bevételek és irányítás szerint:

Disney Média (számos Tv csatorna, rádió, produkciós és forgalmazó cégek) – bevétel 40%-a

Disney Parkok (14 vidámpark, óceánjáró hajó, számos szálloda, stb.) – bevétel 30%-a

Disney studiók (film- és zenestúdiók, színházak, mozik) – bevétel 20%-a

Disney ajándéktárgyak (játékok, ruhák, stb.) – bevétel 10%-a

 

Star Wars

Talán kevesen tudják, de a Walt Disney 2013-ban megvásárolta a Csillagok Háborúja jogokat birtokló Lucasfilmet, melynek eredményeként idén december 18-án lesz a sorozat legújabb részének, „Az ébredő erő”-nek premierje világszerte. A jegyértékesítések már elkezdődtek, Amerikában az első nap csak az Imax 6,5 millió dolláros eladásról számolt be.

Magyarországon is hatalmas az érdeklődés a film iránt. Október 19-én, reggel kilenc órától lehetett online jegyet vásárolni Az ébredő erőre, viszont ez a lehetőség alig fél órával később kudarcba fulladt, ugyanis a Cinema City szerverei egész egyszerűen lefagytak. Az ok nyilvánvalóan az volt, hogy rengeteg ember akart egyszerre jegyet vásárolni, ezáltal túlterhelték a rendszert. Ilyen korábban még sohasem fordult elő. Így tehát azok, akik nem rendelkeztek jedi erővel, de nem is akartak lemaradni a premierről, kénytelenek voltak kényelmetlenebb megoldást választani, azaz maradt a több órás sorban állás.

 

Részvény

A Disney árfolyama jelenleg 115 dolláron van, viszont az elemzők szerint az év végére el fogja érni a 125 dolláros szintet. Ez közel 10 százalékos emelkedést jelent. Ráadásul, ha megnézzük a részvény grafikonját (kép), akkor láthatjuk, hogy az utóbbi napokban átélt egy komolyabb korrekciót az árfolyam és 111 dollár alá esett, ami tökéletes időpont volt a vásárlásra. Megfigyelhető az is, hogy szinte egyből visszahúzták az eredeti árszintjére a részvényt. Ezzel együtt még mindig érdemes beszállni, hiszen ez is a Disney erősségét bizonyítja és a részvényenkénti 10 dolláros nyereség sem elhanyagolható egy-másfél hónap leforgása alatt.

dish1.png

A nyakunkon van a Mikulás-rali is, ami az év végén megfigyelhető áremelkedéseket jelenti. A részvények tekintetében ez az időszak az év legaktívabb része, ilyenkor érdemes kereskedni. Emellett pedig december 18-án lesz a Star Wars 7 -nek a világpremierje, ami szintén olaj lesz a tűzre és pozitív hatással lehet az árfolyamra. Szóval érdemes odafigyelnünk a Walt Disney-re, amely egy kiváló befektetés lehet az év végére.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/The_Walt_Disney_Company

http://index.hu/kultur/cinematrix/2015/10/19/nem_birjak_a_cinema_city_szerverei_a_star_wars-rajongok_rohamat/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr828064196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása