Invest and Trade

A technológiai szektor nagyágyúi 4. - Apple

2015. október 08. - Invest and Trade

Apple

Négyrészes cikksorozatunk utolsó részében a technológiai szektor vezető vállalatát, az Apple-t vizsgáljuk meg. A világ legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalata természetesen az első helyet foglalja el az S&P500 indexben 629 milliárd dolláros értékével. Második helyen követi a Google 428 milliárddal, harmadik a Microsoft 354 milliárddal, negyedik helyen áll Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway 305 milliárddal, majd a Facebook követi őket 254 milliárd dollárral, mely mostanában az ötödik helyért verseng a General Electric vállalattal.

apple1.jpg

Egy másik szempont szerint is mérlegelhetjük a négy technológiai óriást, mégpedig a hasonló cégeket tömörítő iShares index alapján, amelyben szintén az Apple vezet magasan 19.30%-os súlyozással, őt követi a Microsoft 10.78%-al, a Facebook a harmadik 6.08%-al és a negyedik a Google 5,60%-os súlyozással.

 

Mérföldkövek

Az Apple sikertörténete 1976-ban kezdődött, amikor is Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapította az Apple Computert, melynek első gépe az Apple I volt. 1977-ben elkészült az Apple II, amiből 2550 darabot adtak el az első évben és a cég bevételei is ekkor lépték át az egy millió dollárt. 1981-ben már 210 ezer darabot értékesítettek ugyanebből a gépből.

A vállalat részvényeinek első tőzsdei kibocsátása (IPO) 1980. december 12-én volt a Nasdaq-on AAPL tőzsdei tickerrel. Ekkor Steve Jobsnak 256 millió dolláros részesedése volt. 1984-ben kerül piacra az Apple Macintosh, ami kezdetben az elvárt szint alatt teljesített, de a későbbi fejlesztéseknek köszönhetően valódi sikergép lett belőle. 1985-ben Steve Jobs hatalmi összetűzésbe került a vezető testülettel és távozásra kényszerült Steve Wozniakkal együtt. Pár hónappal később Jobs megalapítja azt a NeXT néven ismert céget, amit 1996-ban az Apple vásárolt fel 429 millió dollárért. Nem sokkal később Jobs ismét az Apple vezetője lett.

1998-ban piacra kerül az iMac, ami akkora átütő siker lett, hogy a részvény árfolyama a sokszorosára növekedett. 2001-ben új fejezet kezdődik az Apple életében, ugyanis megjelenik az iPod, ami szintén hatalmas sikerként vonult be a történelembe. 2007-ben ismét forradalmat robbantott ki a cég, mégpedig az okostelefonok piacán és nem mással, mint az iPhone-nal. Minden vállalkozást felülmúltak az eredmények. 2010-ben az iPad-del kialakul egy új szegmens, a táblagépek piaca. A cég legnagyobb riválisa immáron a Samsung, ráadásul a szabadalmi jogi viták száma is megsokszorozódik.

  1. agusztus 25-én Steve Jobs bejelentette a lemondását, majd röviddel ezután, október 5-én elhunyt. Az Apple megüresedett vezérigazgatói posztját Tim Cook vette át.

 

Hírek

A Samsunggal történő pereskedés az utóbbi öt évben folyamatos tevékenységnek számít a cégnél. Gyakorlatilag minden hónapban beperelte egymást a két vállalat valamilyen szabadalomsértés, sértegetés vagy egyéb nézeteltérés miatt. Ezek a pereskedések akár évekig is elhúzódhatnak, most viszont az egyiknek a végére pontot tehetnek, ugyanis az Apple sikeresen megnyert egy ügyet.

A Samsung ugyanis a közelmúltban három szabadalmat is megsértett telefonos funkcióival: billentyűzár feloldása csúsztatással, valamint linkek hozzáadása és hibajavítás automatikusan a szövegekben. A Samsung akár az összes érintett készülékének a visszavonására is kényszerülhet. Ennek ellenére az Apple megelégedne csupán annyival, hogy a szóban forgó funkciókat megváltoztatnák vagy kikerülnének a készülékekből.

 

Jön az iPhone 6S Magyarországon is, méghozzá október 9-én. Azaz az online rendelők ettől az időponttól kezdve vehetik át a telefonjukat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nagy kapacitású, 64 GB-os modellből mindössze 24 darabot lehetett megrendelni, azt is kizárólag online. Így aki csak besétál egy üzletbe és úgy akar hozzájutni a készülékhez, annak be kell érnie a 16 GB-os modellel.

A termék ára 247.900 Ft-tól indul. A meglehetősen magas árat többek között a nagy sikert arató nyomásérzékeny 3D képernyőnek és az „élő fotó” funkciónak köszönhetjük.

Amerikában a kibocsátást követő három napban 13 millió darab készüléket értékesítettek, ami új rekordot jelent, hiszen ez minden idők legjobb eladási számát jelenti.

 

Újdonságok

A vállalat nem csak a mobilpiacon, hanem a számítógépes fronton is tartogat néhány újdonságot. November elején az iPad Pro tableteket dobja piacra az Apple. Viszont van egy korábbi időpont is, méghozzá október 13-án, amikor is lehull a lepel a cég legújabb masinájáról, az iMac-ről is. Külsejében semmilyen változás nem tapasztalható a korábbi verzióhoz képest, ami viszont változik, az a 21,5 colos képátló és a 4K felbontású (4096x2304 pixel) kijelző. Továbbá az eddigieknél sokkal gyorsabb grafikuskártyát kap az új gép és már gyárilag telepítve lesz az OS X EL Capitan operációs rendszer.

Az új iMac forgalmazása a bejelentéssel együtt megkezdődhet, bár nagyobb mennyiségben csak novemberben lesz elérhető. Emellé érkezik majd a Magic Mouse 2 egér és egy kivételesen hosszú üzemidejű új Bluetooth billentyűzet. Szóval most sem töltötte tétlenül az időt az Apple fejlesztői csapata és rengeteg újdonságot kapunk a közeljövőben a világ legsikeresebb és legértékesebb márkájától, melynek értéke a Forbes legfrissebb listája alapján 145,3 milliárd USD! Ezzel bizonyára a legdrágább „almacsutka” a világon …

 

Piaci kilátások

A vállalat részvénye az év eleje óta négyszer is beleütközött a 133 dollár körüli ellenállásba, amit egyszer sem sikerült leküzdenie. Sőt, a nyár folyamán 30%-ot esett az árfolyam és megközelítette a 94,5-es árat. Bár egyből sikerült visszahúznia 107-es árszint fölé, azóta egy oldalazó trendben mozog az árfolyam és még mindig nem tért teljesen magához a részvény. Ezt láthatjuk az 1 órás grafikonon is (kép). 110,74-en van jelenleg az árfolyam, közel az oldalazó trend közepéhez, éppen ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy megvárjuk, amíg eléri a csatorna alját, vagy a tetejét.

Jelenleg valószínűbbnek látszik, hogy a zöld sávval jelölt támaszzónát fogja hamarabb elérni az árfolyam. Ebben az esetben jó stratégia lehet, ha kivárjuk a rövidtávú trendtörést (kék vonal) és amikor ez megtörténik, akkor vásárolunk.

aaplh1.png

 

Forrás:

http://szifon.com/2015/10/02/pert-nyert-az-apple-valtoztatasra-kenyszerulhet-a-samsung/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc.

http://24.hu/tech/2015/10/08/jovo-heten-is-jonnek-apple-ujdonsagok/

http://www.forbes.com/powerful-brands/list/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr907950462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása