Invest and Trade

A technológiai szektor nagyágyúi 3. - Microsoft

2015. szeptember 23. - Invest and Trade

Microsoft

Cikksorozatunk harmadik részében a világ egyik legnagyobb szoftvervállalatával, a Microsoft-tal foglalkozunk. Kis túlzással állíthatjuk, hogy nincs a világon olyan ember, akinek a Bill Gates név ne mondana semmit. Ő alapította meg ugyanis társával, Paul Allennel a céget 1975-ben. Bill Gates nem mellesleg a második leggazdagabb ember a világon 67 milliárd dollárra becsült vagyonával.

1022_microsoft.jpg

Maga a cég a piaci kapitalizációját tekintve az előkelő harmadik helyet foglalja el az S&P500 index (az 500 legnagyobb amerikai vállalat indexe) rangsorolása alapján, közel 348 milliárd dolláros értékével. Csak az Apple és a Google előzi őt meg (647 és 442 milliárd dollár).

A legnagyobb technológiai cégeket sűrítő iShares index alapján a Microsoft kiemelkedő 10,71%-os súlyozással a második helyen áll. Az első az Apple 19,63%-kal, míg a Google a negyedik 5,75%-kal. Ejtsünk szót a cikksorozat negyedik komponenséről is, amely nem más, mint a Facebook. A közösségi portál az ötödik legnagyobb kapitalizációjú vállalat 266 milliárd dolláros értékével, miközben az iShares indexben a harmadik helyet foglalja el 5,94%-os súlyozással.

 

Áttekintés

A Microsoft sokféle szoftverterméket árusít. Ezeknek a nagy részét a cégen belül fejlesztik ki, de előszeretettel vásárolják meg kisebb cégek termékeit, hogy módosítások és továbbfejlesztések után saját maguk terjeszthessék. Utóbbiak közé tartozik a Visio diagram csomag, a Microsoft Project nevű projektkezelő csomag és nem utolsó sorban maga a cég sikerét megalapozó MS-DOS is. Utóbbi az a Microsoft lemezkezelő rendszer, melynek első verziója 1981-ben jelent meg. Ezt váltották fel később a Windows különféle változatai.

 

Operációs rendszer

A Microsoft hallatán mindenkinek a „Windows” szó jut először az eszébe. Maga a szó és az ehhez tartozó logó a cég névjegyévé vált. A világ egyik leghíresebb és mindenképpen a leggyakoribb operációs rendszere, ugyanis a piac több, mint 90%-át birtokolják. Maga a Windows az évek folyamán rengeteg változáson és folyamatos fejlesztésen ment keresztül. A kezdeti változatok után a 90-es években megjelentek a 32 bites verziók (Windows 95, Windows 98, Windows ME). Ezek még nem a biztonságot tartották szem előtt, hanem inkább a kényelem és a teljesítmény volt az elsődleges szempont.

Majd következtek az NT vonal tagjai, amelyek igazából az elsőnek tekinthetőek az önálló asztali operációs rendszerek közül. Ezek a következőek: Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és a Windows 8.1). A sok kritika ellenére ezek már kifejlett architektúrával és biztonsági rendszerrel rendelkeztek. Nem sokkal ezelőtt pedig megérkezett a sorozat legkésőbbi és egyben utolsó tagja, a Windows 10.

 

Windows 10

Július 29-én debütált a Windows sorozat utolsó láncszemének szánt operációs rendszer. Akik rendelkeztek valamelyik korábbi verzióval, azok ingyenes frissítésként könnyen telepíthették a számítógépeikre. A visszajelzések és kritikák után kijelenthető, hogy végre kaptunk egy olyan operációs rendszert, amivel tényleg elégedettek lehetünk. Ez főképpen annak is köszönhető, hogy a fejlesztők fogták a Windows 7 és a Windows 8.1 erősségeit, majd egybegyúrták őket. Az egyik ezek közül a régi-új módosításként visszatérő Start menü, melyet a felhasználók nagy része örömmel fogadott.

Egy figyelemreméltó újdonsággal is találkozhatunk a rendszerben, amely nem más, mint a Cortana személyi digitális asszisztens. Előhívására semmi másra nincs szükségünk, mint kimondani a „Hey Cortana” parancsot, és a program máris figyeli a kérdéseinket és reagál rájuk. A Cortana egyelőre csak hét nyelven tud, melyek között nem szerepel a magyar.

A másik újdonság az Edge, egy vadonatúj böngésző, melyre az Internet Explorer utódaként tekinthetünk. Kezelése nagyon egyszerű és egy érdekes képessége is van, webjegyzetet is készíthetünk rajta. Ezzel a funkcióval bárhol és bármikor ráírhatunk magára a képernyőre – akár egérrel, akár kézzel (feltéve, ha érintőképernyős a monitorunk) – és a végeredményt megoszthatjuk másokkal vagy elmenthetjük magunknak is.

Nem elhanyagolható tulajdonsága a Windows 10-nek az sem, hogy ha nem érzékel vírusvédelmi szoftvert a gépen, akkor magától bekapcsolja a Defender nevű szoftvert, amely egy gyárilag beépített védelmi program. Így mindig biztonságban tudhatjuk a számítógépünket, illetve a rajta tárolt adatokat. Ezt csak tovább erősíti az, hogy a megfelelő hardver (a számítógép fizikailag megfogható része) segítségével már jelszóra sincs szükségünk, ugyanis lehetőségünk van arra, hogy csak ujjlenyomattal, arcfelismeréssel vagy akár íriszmintázattal lehessen belépni a rendszerbe.

Maga a felület is szebb lett, mint az előző operációs rendszereké. Több hely marad a tartalomnak, mert kevesebb pixelt (képpontot) foglalnak el az ablakok és gombok. Már rövid idő elteltével, kevés tapasztalat után is kijelenthetjük, hogy igazán jól sikerült a Windows 10 és a Microsoftnak sikerült kifejlesztenie egy ideális operációs rendszert.

 

Fejlesztések

Megérkezett a Microsoft legújabb irodai programcsomagja, az Office 2016. Az operációs rendszerekhez hasonlóan az Office sorozatból készült jó pár verzió, hiszen néhány évente kiadtak egy új, fejlesztett programot. Mivel túl sok fejlődést egyik sem tudott felmutatni, ezért a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb felhasználó megragadt a 2003-as változat körül. Éppen ezért most is nehéz lesz átcsábítani őket a jelenlegi, legújabb változatra.

Pedig most vannak újdonságok, annak ellenére, hogy első látásra ez nem is látszik. Az egyik ilyen újítás a Word-ben (szövegszerkesztő program) van, mégpedig a csoportmunka valós idejűvé válása. Az előző típusokban az éppen átírt bekezdések zárolódtak és a szerkesztés végén kellett újra feloldani, hogy a többiek is láthassák. A 2016-os változatban viszont már folyamatosan láthatjuk a szerkesztőtársak munkáját, így gördülékenyebbé válik a folyamat. A programcsomag többi része – legfőképpen az Excel és az Outlook - is tele van kisebb változtatásokkal, amik megkönnyíthetik a munkánkat.

Jön a Microsoft új okoskarkötője is, amely Band 2 névre van keresztelve. Már ennek az órának az elődjénél, a tavalyi változatnál is kellemes meglepetés volt, hogy Androiddal is kompatibilis és ezt a megközelítést az új változatnál is alkalmazza a cég. Ha minden igaz, akkor kinézetre is tetszetős lesz a Band 2, ugyanis stílusosan hajlított kijelzővel készül.

A hírek szerint az új karkötőben lesz gyorsulásmérő, mikrofon, fényérzékelő, GPS (globális helymeghatározó rendszer), UV-szenzor és GSR-szenzor (pulzusmérő) is. A Band 2 okosórát valószínűleg október 6-án mutatják majd be egy rendezvényen.

 

Hírek

A tengerentúli óriáscég nyáron is folytatta a jól bevált szokását és felvásárolt egy közel-keleti Startup-ot (induló vállalkozást), mégpedig az izraeli Adallom nevű biztonsági céget. Egy helyi újság, a Globes szerint a vételár 320 millió dollárt tett ki. Ez volt a Microsoft eddigi legnagyobb tranzakciója a Közel-Keleten.

Az elsődleges cél ezzel az volt, hogy az amerikai technológiai vállalat javítson az okostelefonok, notebook-ok és táblagépek üzleti biztonságán, de azt is fontosnak tartja a cég, hogy azok az eszközök is biztonságosak legyenek, amelyeken nem futnak vállalati alkalmazások. Az izraeli újság elmondása alapján a Microsoft 2013 végén figyelt fel az Adallomra, amikor is az felfedezte, hogy valaki betört a Microsoft Office 365 biztonsági szerverébe.

 

Részvény kilátások

Viszonylag nagy mozgásokon van túl az utóbbi időszakban a piaci árfolyam. A napos grafikonon (1. kép) láthatjuk, hogy a 200-as mozgóátlag az ár felett helyezkedik el. Emellett az MACD (3 mozgóátlag mozgását tükröző indikátor) a 0 érték alatt helyezkedik el. Ezek azt mutatják, hogy eladási lehetőséget érdemes inkább keresni.

msftdaily.png

 

Ha ezek után megnézzük a 30 perces grafikont is (2. kép), akkor láthatjuk, hogy szeptember 18-án volt egy ideális beszállási lehetőségünk, hiszen a 20 napos mozgóátlag (kék vonal) felülről áttörte az 50 napos mozgóátlagot (piros vonal), ezzel eladási lehetőséget biztosítva a kereskedőknek.

msftm30.png

 

A jó stratégia az lehet, ha megvárjuk, amíg ez újra megtörténik és akkor nyitunk egy short (eladási) pozíciót. Ebben az esetben, ha sikerül az árnak folyamatosan letörni a támasz szinteket (42,85; 42,20; 41,65), akkor a 40,50-es árfolyamszint állíthatja meg, mielőtt újra megfordulna a trend iránya.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Microsoft

http://hvg.hu/tudomany/20150729_windows10_teszt_bemutato_funkciok

http://vs.hu/magazin/osszes/meno-a-windows-10-de-varjon-meg-vele-0731#!s0

http://pcworld.hu/hardver/jon-a-microsoft-uj-okoskarkotoje.html

https://sg.hu/cikkek/113668/izraeli-biztonsagi-ceget-vett-a-microsoft

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr647814134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása