Invest and Trade

A technológiai szektor nagyágyúi 2. - Facebook

2015. szeptember 16. - Invest and Trade

Facebook

Ebben a cikkben a Facebook-ról van szó, mely fiatal tőzsdei pályafutása során az ötödik helyre kapaszkodott fel az S&P500 index rangsorolása alapján, mivel a piaci kapitalizációja már elérte a 255 milliárd dollárt. Az iShares U.S. Technology Index (a legnagyobb technológiai vállalatokat tömörítő index) alapján pedig a harmadik pozícióban helyezkedik el 5,7%-os súlyozással.

a-facebook-legujabb-ujitasa-biztosan-egymasnak-ugrasztja-a-baratokat_110961.jpg

A másik három technológiai cégnél – amelyekről ebben a cikksorozatban szó van – ezek az adatok így alakulnak:

Apple: S&P500 index - 1. hely, 628 milliárd dollár; iShares - 1. hely, 19,54%-os részesedés.

Google: S&P500 index – 2. hely, 431 milliárd dollár; iShares – 4. hely, 5,57%-os részesedés.

Microsoft: S&P500 index – 3. hely, 344 milliárd dollár; iShares – 2. hely, 10,72%-os részesedés.

A Facebook előkelő helyezése a piacon óriási eredménynek számít annak tekintetében, hogy még csak közel 3 és fél éve, egész pontosan 2012. május 18-án lépett ki a tőzsdére. Ráadásul nem azonnali sikertörténetként indult a közösségi oldaláról híres cég elsődleges tőzsdei kibocsátása (IPO), ugyanis szinte azonnali zuhanásba kezdett az árfolyam és egy fél év elteltével több, mint 50%-ot estek a részvényárak. Ekkor elérte a történelmi mélypontját 17,30 dollár körül. Attól a ponttól kezdve viszont már tényleg beszélhetünk sikertörténetről, ugyanis az árfolyam meg sem állt és közvetlenül a 100 dolláros pszichológia határig menetelt. Erről később bővebben is szót ejtünk.

 

Új fejlesztések

Éles körülmények között mutatkozhatott be a Facebook újonnan fejlesztett virtuális asszisztense. Az egész egyszerűen M nevűre keresztelt funkció próbaverzióját közel 100, úgynevezett alfa tesztelő vehette használatba. A közösségi portál új asszisztens programja sok feladatot végezhet el a felhasználók számára, többek között partikat szervezhet, ajándékokat rendelhet vagy akár taxit is hívhat.

Az egyik alfa tesztelő beszámolója szerint meglepően hasznos, ugyanakkor kicsit ijesztő a program. Az M nemcsak egyszerű feladatok végrehajtására képes, hanem például szabadidős programok keresése közben különböző platformokon keres más emberek véleménye után és megérti a bonyolultabb kéréseket is. Negatív tapasztalat viszont, hogy az M válaszideje egyelőre túl hosszú, ugyanis egy éttermi helyfoglalás több, mint 11 percébe került a programnak, bár ezek az eredmények az idő folyamán várhatóan javulni fognak.

 

Hírek

A Facebook elnök-vezérigazgatója (CEO), Mark Zuckerberg saját oldalán jelentette be, hogy augusztus 27-én, hétfőn történelmi pillanat következett be. Azon a napon az oldal látogatóinak száma ugyanis átlépte a mágikus egymilliárdot. A 11 és fél éve indult oldal ezzel megkérdőjelezhetetlenül a világ legnagyobb közösségi oldala.

A cég kétségkívül szeretné megőrizni ezt a pozícióját, ennek érdekében pedig folyamatos fejlesztéseken dolgozik. A közelmúltban egy nem mindennapi projektbe fogott, miszerint napelemes repülőgépekkel szolgáltatna internetet az olyan helyeken, ahol jelenleg nincs lefedettség, elsősorban a fejlődő országokban. Persze alapvetően ezzel is a haszonszerzés a cél, mivel a terv az, hogy a vállalatoknak információkkal fognak szolgálni a felhasználók adatairól. Ez a bankoknak lehet hasznos, ugyanis ezek után egy hitelkérelem esetén könnyen leellenőrizhetik az igénylő adatait és ez befolyásolhatja a döntést.

Ugyan maga a Facebook lesz az internetszolgáltató, de nem fogják csak a közösségi oldalra korlátozni a hozzáférést. Tehát a szokatlan vállalkozásnak köszönhetően akár a Föld bármely lakott pontján lehet majd böngészni a világhálón. Az akár 10 Gbit-es sebességre képes internetet – melyet lézertechnológiával biztosítanak - az Aquila névre keresztelt repülőgépek fogják szolgáltatni. Ezek a gépek nagyon könnyűek lesznek, alig 400 kg-ot fognak nyomni és speciális ballonokkal fogják biztosítani, hogy viszonylag egy helyben lebegjenek. Ezek a ballonok a terv szerinti 18-27 km-es magasság szabályozásában is szerepet játszanak majd.

Hogy a légiirányítás mit fog majd szólni mindehhez, az még kérdéses. Igaz, még van idő ezen gondolkodni, hiszen még csak a terv fázisban járnak, bár hamarosan kezdetét veszik az első tesztelések.

 

Tervek

A közösségi oldal egyik legnépszerűbb eleme a tetszik (like) funkció, amellyel kifejezhetjük elismerésünket az ismerőseink által posztolt tartalmak iránt. Mark Zuckerberg egy konferencián bejelentette, hogy készülőben van a régen várt „nem tetszik” (dislike) gomb is, amelyet hamarosan el is kezdenek tesztelni. A látszattal ellentétben ezt nem negatív véleménynyilvánításra szánják – ugyanis ennek közösségromboló hatása lenne -, hanem az együttérzésünket fejezhetnénk ki a segítségével. Gyakran előfordul, hogy az ismerőseink valami szomorú dolgot osztanak meg és mivel ilyenkor nem illő dolog „lájkolni”, használhatjuk majd a dislike gombot. Annak ellenére, hogy egyszerűnek tűnik ez a funkció, a vállalat vezetője elmondta, hogy meglehetősen bonyolult kifejleszteni, de ígéri, hogy hamarosan megvalósul.

Más irányokba is kalandozik a Facebook, ugyanis most egy virtuális mobil applikáción (alkalmazáson) dolgoznak a fejlesztők. A vállalat egy évvel ezelőtt vásárolta fel az Oculus VR-t, ami egy olyan speciális szemüveg, amit felvéve egy virtuális valóságban találhatjuk magunkat. A felvásárlás óta nem sokat lehetett hallani a projekt előremeneteléről, de most a Wall Street Journal (gazdasági és üzleti hírekkel foglalkozó nemzetközi napilap) szerint beindult a gépezet.

A Facebook egy olyan applikáción dolgozik, ami IOS-en és Androidon (operációs rendszerek mobiltelefonokra) is egyaránt működik és VR videókra fókuszál majd. Ezzel a technológiával lehetőségünk lesz 360 fokos szögben körülnézni a videókban. A Facebook ezzel erős konkurenciát jelent majd a YouTube-nak, hiszen a népszerű videómegosztó portál már támogatja az ilyen tartalmakat.

 

Piaci kilátások

A Facebook, miután augusztus elején közel került a 100 dolláros pszichológiai határhoz, a többi amerikai részvényhez hasonlóan augusztus utolsó hetében egy mély hullámvölgybe került, viszont ebből már kilábalt és valószínűleg folytatni fogja útját felfelé a 100 dolláros árfolyamszintig. Ezt erősíti meg az úgynevezett Alligátor nevű indikátor is (lásd ábra). Ha megnézzük az 1 órás grafikonelemzést, láthatjuk, hogy a zöld vonal átszelte a kék vonalat, ami vételi jelként szolgál a technikai elemzésben. Ezt erősíti meg a kereskedés irányát mutató 100 napos mozgóátlag (szaggatott vonal) helyzete is, amely az árfolyam alatt helyezkedik el és ezzel szintén vételi lehetőséget mutat.

Ezeket a jeleket figyelve megállapítható, hogy egy kisebb korrekció után, amikor az árfolyam 90,00 dolláros ár körül lesz, lehetőségünk lehet egy vételi pozíció felvételére. Ugyanis ez éppen az előző csúcs árfolyama, ezért majd támaszként szolgálhat egy jó beszállási ponthoz. Ezek után egy szűk stop loss-t (veszteséges zárást) alkalmazva megcélozhatjuk a 100 dollár alatti területet, ami egy 10%-os hozamot eredményezhet.

 

fbh1.png

 

Forrás:

http://sg.hu/cikkek/114573/meglepoen-sokat-tud-a-facebook-m

http://www.technokrata.hu/www/2015/08/28/atlepte-az-egymilliardos-kuszobot-a-facebook/

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr467793420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása