Invest and Trade

A világ egyik legnagyobb IT vállalatának szerdán jön a gyorsjelentése

2015. augusztus 20. - Invest and Trade

Egy kis történelem

A Hewlett-Packard (továbbiakban HP) vállalatot 1939. január 1-jén alapította Bill Hewlett és Dave Packard, 538 USD befektetéssel egy palo alto-i garázsban. A környék később az elektronika és a számítástechnika fellendülésével „Szilícium-völgy” néven vált ismertté az ide települt jelentős számítástechnikai ipar révén. Ma itt található többek között az Apple, Adobe, Google, eBay, Intel, Nvidia és a Yahoo központja. Felvirágoztatásában nem kis szerepe volt a HP-nak, így egyes vélemények szerint az a bizonyos hátsó garázs a legendás völgy születési helye.

hp-hewlett-packard_1.jpg

Az első sikeres projekt a HP200A precíziós audio oszcillátor volt. Ezt a terméket 33 évig gyártották. A cég első ügyfelei között szerepelt a Walt Disney, amely 8 darab ilyen oszcillátort vásárolt. A HP forgalma az első évben nem érte el az 5.400 dollárt.

Ezt követően viszont a II. világháború elektromos eszközszükséglete felvirágoztatta az üzletágat. A vállalat 1957. november 6-án alakult nyilvános részvénytársasággá. A húszéves fennállást már globális cégként ünneplik: 1959-ben felépül egy gyár a nyugat-németországi Böblingenben és létrehoznak egy szervezetet az európai marketingfeladatok koordinálására Genfben is. Erről a két bázisról nő ki később és terjeszkedik a cég az öreg kontinensen. Az 1980-as évekre a HP világszerte meghatározó informatikai céggé vált. Ezt elsősorban folyamatos újításainak köszönhette, mely azóta is a cég alappolitikája.

Folyamatos terjeszkedést követően 2002. május 7-én létrejön a történelem addigi legnagyobb technológiai összeolvadása a HP és a Compaq egyesülésével. Ekkorra már 141 ezer munkatársat számlált a vállalat. Majd ezt követően számos céget vásároltak fel, többek között a Snapfish-t, a VoodooPC-t, az EDS-t, és a Palm Inc-et. Amíg a folyamatos fejlesztéseken és újításokon dolgoznak, addig az árakat is igyekeznek úgy alakítani, hogy minél több ember számára elérhetőek legyenek a termékek.

 

Friss hírek

Sokáig csak terv volt, hogy ketté válik a cég, de most már hivatalosan is elindította a hasadási folyamatot a HP, miután július 1-én benyújtotta az ehhez szükséges dokumentumokat az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC). A cég vezetése szerint tartható a korábban kitűzött november elsejei céldátum. A folyamat elég költséges, ugyanis közel kétmilliárd dollárt fog felemészteni.

A két teljesen különálló vállalat közül a HP Inc. a PC-és és nyomtatós vonalat viszi tovább és tartja meg a jelenleg használt tőzsdei jelzést (HPQ). Az új logót kapó Hewlett Packard Enterprise magára vállalja az összes nagyvállalati tevékenységet és új ticker (tőzsdei azonosító), a HPE alatt jelenik meg a New York-i tőzsdén (NYSE).

A HP előtt álló feladat nagyságát jól szemlélteti, hogy a két különálló egység egyenként is a Fortune Top 50-be fog tartozni. Mindkét cég nyílt részvénytársaságként fog működni és évente 55 milliárd dollár körüli éves bevételre számít. Egy ekkora szervezet kettéválasztására korábban még nem volt példa. A cég vezetői arra számítanak, hogy a szétválással növelni tudják a hatékonyságot a fókusz szűkítésével.

 

Együttműködés a HP és az Intel között – avagy Szuperszámítógépes szövetség

A megállapodás értelmében a HP a jövőben az Intel HPC-és (HPC = Szuperszámítástechnika) platformjára építi majd saját szuperszámítógépeit. A hardveres technológián túl a HP hozzáférést kap az Intel szoftvereihez is. A Fabric menedzsment rendszer és a Lustre elosztott fájlrendszer Enterprise Edition kiadása hamarosan megjelenik a HP kínálatában is. Az együttműködés szót ebben az esetben szó szerint kell érteni, ugyanis a technológia átadásán túl a két cég mérnökei heti rendszerességgel találkoznak és tárgyalják meg a felmerülő problémákat.

A nemrég aláírt szerződés pontosan kijelöli a HP és az Intel helyét a HPC szektorban. Az Intel szállítja az összes fontos technológiát, a HP pedig elvégzi a gyártás és a logisztika mellett az értékesítési feladatokat.

A HP toronymagasan vezet a számítógépes piacon. Egy friss felmérés szerint az első negyedévben mintegy 36 százalékos piaci részesedéssel és 911 millió dolláros bevétellel állt az élen. Az egyeduralmat jól szemlélteti, hogy a második és a harmadik helyen álló Dell és Lenovo „csak” 17, illetve 15 százalékkal rendelkezik.

Viszont az még a HP számára is kihívás, hogy a HPC piacon belül bekerüljön a nagyokhoz. Ugyanis ennek a piacnak a sajátossága, hogy a bevétel túlnyomó részét néhány nagy vásárló generálja. A HP által szállított gépek adják a Top 500-as lista 178 tagját. Viszont ezek, a lista alján és közepén helyezkednek el, a legjobb százba mindössze 6 géppel került be a vállalat, a legjobb húszba pedig egyáltalán nem. Hozzá kell tennünk, hogy egy-egy ilyen számítógép értékesítése önmagában képes a divízió mutatóit megmozgatni. Egy több tíz-, vagy akár több százmillió dolláros gép már látványos bevétel még egy olyan cég esetében is, mint a HP. A következő cél, hogy az Intel technológiájának birtokában a HP megcélozza a top 100-as telepítéseket.

 

Kilátások

Ami az utóbbi években még csak lehetőségnek számított a HP-nál, mostanra mind megvalósulni látszik. A korábbi terveket az előre meghatározott ütemben viszik véghez. Viszont éppen ezért kérdéses lehet a szerdai gyorsjelentés eredménye is. Hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben a vállalat, ugyanakkor óriási kiadásokra is szükség volt mindehhez, ami erősen lecsapolta az erőforráskészleteket. Lehet spekulálni a jelentés eredményét tekintve, de határozottan kijelenthető, hogy egy bivalyerős (vagy talán bikaerős?) vállalatról van szó, amely hosszútávon minden bizonnyal továbbra is fejlődni fog és célja a nyereség folyamatos növelése lesz.

Ezt mutatja a technikai elemzés is, jelenleg egy vételi zónában van az árfolyam egy előző jelentős emelkedést követően. Amennyiben jó eredményeket bocsájt ki a cég holnap, várhatóan újra elkezdik vásásrolni a részvényt, ami további emelkedéshez vezethet.

hewlett_packard.png

Ki gondolta volna közel nyolcvan évvel ezelőtt, hogy egy kis hátsó garázsból induló vállalkozás, melynek nevét pénzfeldobással döntötték el, egy ekkora, piacot meghatározó vállalattá növi ki magát. Ez volt a Hewlett-Packard rövid története és egy kis betekintés a jövőjébe.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hewlett-Packard

http://www.hwsw.hu/hirek/54276/hp-intel-hpc-szuperszamitogep-openpower-ibm.html

http://www.hwsw.hu/hirek/54382/hp-ertekesites-atalakitas-partner.html

http://www.hwsw.hu/hirek/53845/hewlett-packard-enterprise-logo-szakadas-meg-whitman.html

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr367715534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása