Invest and Trade

A technológiai szektor nagyágyúi 1. - Google

2015. szeptember 10. - Invest and Trade

Egy négy részes cikksorozatot indítunk, melyben a technológiai szektor nagyágyúit vizsgáljuk meg. Amelyekről konkrétan szó lesz, az az Apple, a Google, a Microsoft és a Facebook. Ez a négy cég az, amelyik az első helyeken osztozik mind a piaci kapitalizációjukat tekintve, mind pedig a legnagyobb információs technológiai vállalatokat tömörítő iShares U.S. Technology Index alapján.

 google_logo.png

Google

Ebben a cikkben a Google van a középpontban. Kapitalizációját tekintve a második legnagyobb vállalat az S&P 500 indexen belül, ami az 500 legnagyobb amerikai vállalat gyűjtőtégelye. Érdemes megjegyezni, hogy ez a négy cég, amelyről ebben a cikksorozatban szó van, az első öt pozíciót foglalja el az indexen belül. Egyedül Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway tudott befurakodni a 4. helyre, megelőzve ezzel a Facebook-ot.

A Google viszont magabiztosan ott van az Apple mögött, igaz nagy a lemaradása. Vagy talán helyesebb az a megfogalmazás, hogy utóbbinak nagy az előnye. Mindenesetre az internetes keresőóriás sem panaszkodhat, ugyanis több, mint 432 milliárd dollár a piaci értéke.

A vállalat az iShares index súlyozása szerint is a top cégek között helyezkedik el, bár ez sem lehet meglepő. Itt viszont „csak” a 4. pozíciót foglalja el 5,65%-os részesedéssel.

A másik három cégnél ezek az adatok rendre a következőek: az Apple az első helyen áll 628 milliárd dolláros piaci kapitalizációval és az iShares indexben is vezet 19,54%-kal. A Microsoft 344 milliárd dollárt ér, ezzel a harmadik helyen áll, míg az iShares-ben a második 10,72%-al. Végül következik a Facebook, amely 255 milliárd dolláros értékével az ötödik helyen áll és 5,7%-os résesedéssel a harmadik az iShares-ben.

 

Friss hírek

A Google nemcsak a saját maga pénzügyi biztonságára gondol, ugyanis az óriáscégnél kiemelten fontos feladat az ügyfelek adatainak védelme is. Gerhard Eschelbeck, a cég biztonsági főnöke és alelnöke mondta: „A felhasználók adatai a koronaékszerek, azokat kell leginkább felelősségteljesen kezelnünk. Biztos vagyok benne, hogy ezekhez az információkhoz nem férhetnek hozzá a titkosszolgálatok.”

Ami biztos, hogy tényleg nagyon oda kell figyelniük a biztonságra, hiszen egy elképesztő adat szerint ezredmásodpercenként több támadást is regisztrálnak, bár ezek igazából komolytalanok. Ezzel szemben fontosabbak a célzott támadások, amelyekből pár darab van napi szinten. A lényeg, hogy 3-5 évvel meg kell előzniük az ilyen támadásokat indító bűnözőket. Nagy előnye a Google-nek, hogy a platformjaikat saját maguknak tervezték, így az eltéréseket azonnal felismerik. Ez úgy lehetséges, hogy az úgynevezett „mély web” világában szenzorokat helyeztek el.

„Európának a magánélet területén úttörő szerepe van.” – folytatta Eschelbeck. A Google sok dolgot vett át Európától és tett átláthatóvá. Az átláthatóság nagyon fontos, hiszen bizalmat eredményez. Ezen a területen megelőzik a Microsoft-ot, a Facebook-ot és az Apple-t is. A biztonsági főnök állítása szerint nincsenek olyan külső hozzáférések és kiskapuk a rendszerben, amit kihasználhatnának például a titkosszolgálatok.

 

Eredmények

A második negyedévben kiváló eredményeket produkált a Google. A technológiai vállalat új kereskedelmi vezetője az a Ruth Porat, aki korábban a Morgan Stanley befektetési bank tanácsadója volt. Éppen ezért tisztában van azzal, hogy mit várnak el a tőzsdei befektetők egy óriáscégtől. Egy jó kijelentés, mint például az, hogy a cég a közeljövőben szeretné kordában tartani a költségeit és a júliusban kapott jó hírek bőven elegek voltak ahhoz, hogy a részvény árfolyama egy 13%-os emelkedést produkáljon. Ennek köszönhetően mára a cég értéke a korábban említett 432 milliárd dollár.

A növekedés köszönhető a cég online reklámozási üzletágának, mely 11%-os növekedésével elérte a 16 milliárd dolláros összeget. Persze van miben erősödni is, hiszen a mobileszközökön nem volt legjobb az online reklámfelület kezelése, emellett oda kell figyelni hagyományos vetélytársára, a Facebookra is. Ennek érdekében a Google-nek tarifacsökkentésre lesz szüksége.

 

Robotautók

A Google a Lexus RX450h típusú gépkocsijait tesztelte a Texas állambeli Austinban. Ezek után a kisebb robotjárműveket is éles körülmények között fogja tesztelni a cég. A lakosságot megnyugtatták, hogy ezek az autók már képesek kikerülni az állatokat is, ennek következtében kevesebb lesz a balesetek száma.

Ahogy a Lexusban, úgy a kisebb járművekben is lesznek sofőrök, akik az autó működését felügyelik. Az újabb példányokat már ellátták kormánnyal, pedálokkal és visszapillantó tükrökkel is. A járműveket rengeteg szenzorral is felszerelték, így folyamatosan képesek a környezet letapogatására, melyek megkönnyítik az útjukba kerülő állatok vagy egyéb akadályok érzékelését.

 

Rossz hírek

A Google ellen Európai Uniós eljárás indult és a cég polgári jogi kártérítési perekre is számíthat a későbbiekben. Az ügyben érintett vállalkozások részére a Hausfeld nemzetközi ügyvédi iroda és az Avista tanácsadó cég létrehozta a grip.eu nevű európai platformot. Az üzemeltetők ezen keresztül információkkal fogják ellátni az ügyfeleket a vizsgálat folyamán.

Az Európai Bizottság a Google ár-összehasonlító alkalmazását piaci versenyt akadályozó tényezőnek titulálta. Bővebben kifejtve ez azt jelenti, hogy a társaság magatartása hátráltatja a piaci versenyt és sérti a fogyasztók érdekeit. A Google szóvivői úgy reagáltak erre, hogy ezek az állítások eddig mind hamisnak bizonyultak. Az egyelőre még kérdéses, hogy a sértettek kaphatnak-e kártérítést, és ha igen, akkor mekkora összeget.

 

Visszatérés Kínába

A Google öt év után ismét megjelenhet a Kínai piacon. 2010 óta ugyanis feszült a viszony a két fél között, miután az amerikai óriáscég megtagadta a keresések cenzúrázását. A cég a Google Play alkalmazásbolt engedélyeire vár, kifejezetten a kínai viszonyokra optimalizált változatára. A Google most már beleegyezett abba, hogy blokkolja a kormány által nem engedélyezett alkalmazásokat, ezáltal tiszteletben tartva a kínai törvényeket.

Ha a keresőóriás újra megjelenik a kínai piacon, akkor az ázsiai ország számára kínált szoftverek és szolgáltatások segítségével nagyobb ellenőrzést szerezhet a helyi Android-verziók felett is. Ez jelentősen megkönnyítené a fejlesztők dolgát az új szoftverek készítésében. Ezek mellett a Google erős vetélytársává válna többek között a Xiaomi és a Baidu szoftverboltjainak, illetve a helyi felhasználóknak újra elérhetővé válna a Gmail és a Google Maps is.

 

Piaci kilátások

A Google órás (H1 idősík) grafikon elemzése (ábra) azt mutatja, hogy szeptember 9-én egy gap-pel (réssel) nyitott, méghozzá épp egy támasz szint, a 651-es ár fölé. Ezzel kitört a háromszög formációból. A technikai kép alapján az elsődleges célár 676 környékén lehet, miután egy dupla alj alakzatból kilépett az árfolyam. Ha azt is sikeresen áttöri, akkor innen felmehet egészen a lélektani határnak számító 700-as szintig. Ha a jelenlegi árszintről visszafordul a részvény és esésbe kezd, a következő támaszszint 625-nél húzódik.

 

googh1.png

 

Forrás:

https://www.ishares.com/us/products/239522/ishares-us-technology-etf

https://www.finviz.com

https://sg.hu/cikkek/114343/nagy-figyelmet-fordit-a-google-az-adatvedelemre

http://www.kftkreator.hu/news/tag/google-technologiai-fejlesztesek/

https://sg.hu/cikkek/114484/az-allatokat-is-kikerulik-a-google-robotautoi

https://sg.hu/cikkek/114487/eu-kontra-google-karteritesi-perek-is-indulhatnak

https://sg.hu/cikkek/114571/visszaterhet-kinaba-a-google

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr127775450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása