Invest and Trade

Rövid időn belül teret nyerhetnek a robot vezérelte járművek

2015. augusztus 27. - Invest and Trade

Robotautók

A közlekedési eszközök területén folyamatosak a fejlesztések. A közúti járművek területén a következő lépcsőfok a robotautók megjelenése az utakon. Az előzetes tervek alapján ennek a megvalósulását az évtized végére várták. A versenyben nagyon sok cég vesz részt. Az ebben a technológiában éllovas Tesla S elnök-vezérigazgatója (CEO), Elon Musk meglepő bejelentése viszont már az idei évre ígérte az ilyen autók megjelenését.

future-truck-2025-mercedes-benzs-self-driving-truck.jpg

Ezzel szemben a Delphi és a Daimler még csak most érkezik a tesztfázishoz. Ezen ágazat felé kacsingat az Apple és a Google is. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az előbbi egy olyan tesztpálya iránt érdeklődött, amit önvezető autók tesztelésére használnak. Illetve a Mercedes, Infiniti és a Honda már jelenleg is rendelkezik olyan modellekkel, amelyek elméletileg képesek a sofőr nélküli haladásra, de ezt egyelőre nem engedélyezik a tulajdonosoknak.

A Tesla már valóban a célegyenesben van, hiszen a vállalat alapítója azt állítja, hogy egy egyszerű szoftverfrissítéssel – mindenféle más beavatkozás nélkül - a már most használatban levő Tesla S modellek is alkalmasak lesznek az ilyen közlekedésre.

Annyit azért érdemes tudni, hogy ez a technológia egyelőre csak a főbb útvonalakon, legfőképpen az autópályákon működik. A fontos kérdések közé tartozik az is, hogy amennyiben robot üzemmódban baleset történik, azért a sofőr vagy a rendszert készítő cég-e a felelős?

Automata kamionok

Bár a legnagyobb érdeklődés a személygépjárművek felé irányul, mégis a robot vezérelte közlekedés várhatóan a teherszállításban fog először megvalósulni. A kamionok terén az első teszteléseket erre az évre tervezik, de akár a vártnál hamarabb is megvalósulhatnak. Wolfgang Bernhard, a Daimler első embere mondta: „Biztosak vagyunk abban, hogy a következő hetekben megkapjuk az engedélyeket a német autópályákon végezhető tesztekhez, és ha ez bekövetkezik, akkor azonnal el is kezdjük a munkát.”

Bernhard úgy kalkulált, hogy az első ilyen tehergépkocsik 2-3 éven belül megjelenhetnek, ezzel pedig megelőzhetik a robotautókat. (Kivéve, ha Elon Musk állítása igaznak bizonyul és a Tesla S típus lesz az első.)

Az új technológiával a közlekedés is biztonságosabb lesz. A balesetek 97 százaléka az emberi tényezőkre vezethető vissza. A gépek összességében biztonságosabban vezetnek, mint az emberek. Viszont továbbra is fog egy sofőr tartózkodni a vezetőfülkében, így nem válik teljesen feleslegessé az ember. A váratlan problémák elkerülése miatt van erre szükség, ugyanis az utat folyamatosan ellenőrizni kell. Így tehát a teljes mértékben robot irányítás alatt közlekedő járművekre még várnunk kell. Az előrelátások szerint 10 év múlva ez is megvalósul. A technológia készen áll, csak a szigorú biztonsági előírásoknak kell teljesülnie.

 

Forrás:
http://sg.hu/cikkek/114291/europaban-is-indulhat-a-robotautok-tesztelese

http://sg.hu/cikkek/107941/2025-tol-johetnek-a-robot-teherautok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://investandtrade.blog.hu/api/trackback/id/tr57738610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása